Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Δημόσια γεωργική στήριξη στην ΕΕ και στις ΗΠΑ


Η γεωργική στήριξη στην ΕΕ και στις ΗΠΑ τείνει να κινείται προς αντίθετες κατευθύνσεις, επιβεβαιώνει η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου.
Κατά τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, η ΕΕ, σε αντίθεση με άλλους κορυφαίους εμπορικούς της εταίρους στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), έχει ήδη προβεί σε ριζική αναθεώρηση της γεωργικής της πολιτικής. Ειδικότερα, συνεπεία των ήδη συντελεσθεισών μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ, το 90% περίπου των ευρωπαϊκών εσωτερικών επιδοτήσεων υπάγεται πλέον στο "πράσινο κυτίο" του ΠΟΕ, καθώς είναι "μη-στρεβλωτικές-του εμπορίου". Προς αντίθετη κατεύθυνση δείχνει να κινείται ο πρόσφατος Γεωργικός Νόμος των ΗΠΑ του 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν, η συνολική στρεβλωτική για το εμπόριο στήριξη στην ΕΕ μειώθηκε από 31% το 1995-96 (έναρξη περιόδου εφαρμογής του Γύρου της Ουρουγουάης) σε μόλις 12% το 2006-07. Ενώ, όμως, η στήριξη της ΕΕ εξελίχθηκε σε αποσυνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη, οι ΗΠΑ διατήρησαν και ενίσχυσαν τα μέσα για αντικυκλική στήριξη που στρεβλώνει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο. Τα ανωτέρω ισχύουν και ως προς τα λεγόμενα "λευκά αγαθά" (βαμβάκι, ρύζι, ζάχαρη και γάλα).
Στο πλαίσιο του πρόσφατου Γεωργικού Νόμου (2008), οι ΗΠΑ εισήγαγαν έναν επιπλέον μηχανισμό εισοδηματικής στήριξης που συνδέεται με τις τιμές, το πρόγραμμα ACRE (Average Crop Revenue Election), το οποίο δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στον ΠΟΕ. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, "φαίνεται ότι η νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ εξελίχθηκε ανεξάρτητα από τις θέσεις στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ντόχα".
Η Κομισιόν πιστεύει ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ντόχα αποτελούν μια από τις καλύτερες ευκαιρίες προκειμένου προβλεφθούν οι κατάλληλοι κανόνες κατά της εσωτερικής στήριξης που στρεβλώνει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο στις ΗΠΑ, οι οποίες, αντίθετα με την ΕΕ, δεν έχουν ακόμη αρχίσει την επανεξέταση της γεωργικής πολιτικής τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τη διαδικασία μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τη Γεωργία του ΠΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ