Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Προϊόντα, που επιδρούν θετικά στην πρόληψη κατά του καρκίνου


ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΩΜΙΚΗ & ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Σε τροπολογίες του Θ. Σκυλακάκη που ψηφίστηκαν από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη κατά του καρκίνου, σειρά τροπολογιών του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Θ. Σκυλακάκη. Σ' αυτές μεταξύ άλλων καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει κίνητρα στην σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έρευνα και ανάπτυξη διατροφικών και άλλων προσεγγίσεων που βασίζονται σε φυσικά προϊόντα, που επιδρούν θετικά στην πρόληψη κατά του καρκίνου και τεκμηριώνονται μέσω διατροφογενωμικής και επιγενετικής έρευνας.
Η τροπολογία αυτή είναι σημαντική γιατί ο ιδιωτικός τομέας (μεγάλες φαρμακευτικές κ.λπ.), τείνει να επικεντρώνει την έρευνά του σε προϊόντα που έχουν περισσότερο θεραπευτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα και σε ουσίες που μπορούν να προστατευτούν από πατέντες και όχι σε αυτές που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στη διατροφή ή σε φυσικά προϊόντα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πλήθος αντικαρκινικών ουσιών έχουν αναπτυχθεί φυσικά, τη δράση των οποίων γνωρίζουμε από μεγάλο αριθμό στατιστικών μελετών σε διαφορετικούς πληθυσμούς (π.χ. πληθυσμούς που καταναλώνουν μεσογειακή διατροφή ή βότανα), χωρίς όμως να έχει εξηγηθεί επαρκώς επιστημονικά, ώστε να αποτελέσει αντίστοιχα σημαντικό τμήμα της στρατηγικής κατά του καρκίνου, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη.
Στις τροπολογίες του κ. Σκυλακάκη που υπερψηφίστηκαν αναδεικνύεται επίσης η οικονομική σημασία της πρόληψης, αφού υιοθετήθηκε ότι "η αύξηση των περιστατικών καρκίνου" (σ.σ. λόγω γήρανσης του πληθυσμού τόσο της Ένωσης στο σύνολό της, όσο και της Ελλάδος), "θα ασκήσει πιέσεις στα δημοσιονομικά και στην παραγωγικότητα της ιδιωτικής οικονομίας και ότι κατά συνέπεια η βελτίωση των δεικτών υγείας που συνδέονται με τον καρκίνο θα συνεισφέρει στη βελτίωση και των μακροχρόνιων οικονομικών δεικτών".

1. Με τον όρο διατροφογενωμική εννοούμε την επιστήμη η οποία ερευνά τον ρόλο που παίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά μας, το κατά πόσο δηλαδή η λειτουργία και έκφραση των γονιδίων μας επηρεάζεται από τα θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ