Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης έχουν οι καπνιστές


Ερευνητές μετά από μελέτη που εκπόνησαν σε δείγμα 20.000 στρατιωτών, κατέληξαν στο συμπέρασμα , ότι οι καπνιστές έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τους μη καπνιστές και όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο χαμηλότερη ευφυΐα έχει.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Addiction, ο Δρ Μαρκ Βέισερ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντο Sheba του Τελ Χασομερ διαπίστωσαν ότι οι νεαροί άνδρες που κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα είχαν σκορ νοημοσύνης 7,5 μονάδες χαμηλότερο από τους μη καπνιστές.

Οι έφηβοι με χαμηλό σκορ ευφυΐας μπορεί να είναι ο στόχος των προγραμμάτων δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στην πρόληψη του καπνίσματος.

Αν και υπάρχουν στοιχεία για την σχέση καπνίσματος και χαμηλού δείκτη νοημοσύνης, πολλές έρευνες έχουν βασιστεί σε τεστ ευφυΐας που γίνονται σε παιδική ηλικία και επίσης έχουν συμπεριλάβει άτομα με πνευματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, ομάδες με μεγάλη πιθανότητα καπνίσματος και περισσότερες πιθανότητες χαμηλής νοημοσύνης.

Για την καλύτερη κατανόηση καπνίσματος-νοημοσύνης οι ερευνητές μελέτησαν 20.211 18χρονους άνδρες που είχαν καταταγεί στον ισραηλινό στρατό. Στην ομάδα δεν περιλαμβάνονταν άτομα με μείζονα ψυχολογικά προβλήματα, επειδή τα άτομα αυτά αποκλείονται από την στράτευση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 28% του δείγματος κάπνιζε τουλάχιστον ένα τσιγάρο την ημέρα, περίπου το 3% ήταν πρώην καπνιστές και το 68% δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Οι καπνιστές είχαν σημαντικά χαμηλότερη νοημοσύνη στα σχετικά τεστ από τους μη καπνιστές, και αυτό ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση σύμφωνα με τα χρόνια επίσημης εκπαίδευσης του πατέρα του στρατιώτη.

Ο μέσος δείκτης νοημοσύνης για τους μη καπνιστές ήταν 101 μονάδες, ενώ ήταν 94 για τους άνδρες που είχαν αρχίσει να καπνίζουν πριν καταταγούν στον στρατό. Η νοημοσύνη έφθινε σταδιακά καθώς αυξανόταν ο αριθμός των τσιγάρων, από 98 στα άτομα που έκαναν ένα με πέντε τσιγάρα ημερησίως στις 90 μονάδες για εκείνους που κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα. Το σκορ ευφυΐας από 84 έως και 116 μονάδες θεωρείται ως μέση ευφυΐα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διενέργεια των τεστ νοημοσύνης οι στρατευμένοι δεν επιτρέπονταν να καπνίσουν, άρα ίσως τα συμπτώματα της έλλειψης νικοτίνης να επηρέασαν τα αποτελέσματα των σκορ. Για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, οι ερευνητές μελέτησαν τα σκορ νοημοσύνης των ανδρών που δεν κάπνιζαν όταν ήταν 18 ετών και άρχισαν να καπνίζουν κατά την στρατιωτική θητεία. Οι άνδρες αυτοί είχαν χαμηλότερο σκορ από τους στρατιώτες που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ τσιγάρο, ένδειξη ότι η έλλειψη νικοτίνης δεν ήταν η αιτία της παρατηρούμενης διαφοροποίησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τον δείκτη νοημοσύνης 70 ζευγαριών αδελφών, όπου ο ένας κάπνιζε και ο άλλος όχι. Και πάλι, το μέσο σκορ νοημοσύνης για τους μη καπνιστές ήταν ανώτερο αυτού των καπνιστών.

Αρα αυτό ίσως σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης είναι πιθανότερο να επιλέξουν το κάπνισμα, και όχι ότι το κάπνισμα κάνει τα άτομα λιγότερο ευφυή.
Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ