Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

«Aυλαία» για την 9ης Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών



Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με τηνπαρέλαση των 870 μαθητών των ελληνικών αποστολών από σχολεία της Ελλάδας και 29 χωρών του κόσμου. Οι μαθητές στη τελετή λήξης κρατούσαν στα χέρια τους το «Σεντόνι της Βιοποικιλότητας», ένα εικαστικό δημιούργημα που έφτιαξαν μόνοι τους για το περιβάλλον.

“Η επιτακτική ανάγκη της σωτηρίας του πλανήτη καθώς και αφύπνιση όλων προς αυτή την κατεύθυνση, οδήγησε τη Μαθητιάδα να συμμετάσχει ενεργά, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην οικολογική προστασία του πλανήτη”, τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βιτάστας, Σουλτάνα Ψάρρη.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις της Πράσινης Μαθητιάδας ήταν συνολικά 12 και κάθε μία χαρακτηρίστηκε από ένα συγκεκριμένο κωδικό αριθμό για την καλύτερη αναγνώριση της. Οι δράσεις περιλάμβαναν ένα σύνολο από διάφορες δραστηριότητες όπως εργαστήρια, εκθέσεις, διαγωνισμό, θεατρική παράσταση καθώς και ειδικές δράσεις με θέμα το κοινωνικό περιβάλλον.

Μία από τις κορυφαίες δράσεις στην 9η ‘’Μαθητιάδα’’ ήταν και πάλι ‘’Το Πάρκο Ελιάς’’. Μοναδικό στο είδος του, είναι το πάρκο των Ελλήνων μαθητών του κόσμου.

Ένα πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Μαθητιάδας. Σκοπός του είναι να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό πάρκο με θέμα την ελιά ως σύμβολο του ελληνισμού, των ολυμπιακών αγώνων και της σωστής (μεσογειακής) διατροφής. Η ελιά ενώνει τα παιδιά όλων των σχολείων που συμμετέχουν και τα ευαισθητοποιεί για θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.

Το πάρκο αποτελείται από ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν από μαθητές που συμμετείχαν στη Μαθητιάδα, ως ένδειξη προστασίας και προώθησης συλλογικής οικολογικής συνείδησης. Κάθε νομός και κάθε χώρα που συμμετέχει στη Μαθητιάδα φυτεύει και περιποιείται το δικό του δένδρο ελιάς.

Το Πάρκο Ελιάς είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Μαθητιάδας με την UNESCO Σερρών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεκίνησε το 2008. Η συνεχώς αυξανόμενη τάση του αριθμού των συμμετεχόντων σχολείων σηματοδοτεί την αύξηση της έκτασης του Πάρκου Ελιάς, γεμίζοντας με αισιοδοξία και ελπίδες τους διοργανωτές και τους φορείς που βοηθούν στην υλοποίησή του.

Στη Μαθητιάδα τα παιδιά κατανοούν πως ο αθλητισμός είναι το μέσο να δημιουργήσεις και να εκφραστείς. Να εκφράσεις τις ανησυχίες σου και τα πιστεύω σου και να μπορέσεις να επέμβεις σε όλα όσα σε φοβίζουν και σε απασχολούν. Το μέλλον του κόσμου είναι τα παιδιά και με τη γνώση που τους μεταδίδεται, τα βοηθάμε να δημιουργήσουν το μέλλον τους και να σώσουν τη γη που μας φιλοξενεί. Τα παιδιά μαθαίνουν πως ο αθλητισμός συμπορεύεται με το πνεύμα και την οικολογία.

Πηγή: Σημερινή των Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ