Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό


Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς όλων των εργαζομένων αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που θα φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνεται από το 2011 αντί του 2013 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία από τα 58 στα 60 έτη. Επίσης, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η σύνταξη από το 2011 για τις επικουρικές και από το 2013 για τις κύριες συντάξεις, καθιερώνονται ισχυρά αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.

* Με εξαίρεση τις αναπηρικές συντάξεις και τους ήδη ασφαλισμένους το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 58 θα πάρουν από το 2011 σύνταξη στα 60 μετά από 35 χρόνια δουλειάς.
* Από το 2020 όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 65 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων ασφαλίστηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου το 1993.
* Εξάλλου από το 2011 εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, ενώ από το 2018 θεσμοθετείται βασική σύνταξη ύψους 360 ευρώ στο 65ο έτος της ηλικίας.
* Από το 2011 καταργούνται οι ρυθμίσεις συνταξιοδότησης των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών, ενώ από το 2018 ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία ενώ από 2012 θεσπίζονται αντικίνητρα για όσους αποχωρούν από την εργασία τους πριν από το 65ο έτος.
* Από το 2013 μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Η αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές θα ξεκινήσει από το 2018 με αυξημένο συντελεστή αναπλήρωσης κυρίως από τα 37 έως τα 40 έτη εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News δηλώνει ότι ο νομός είναι έτοιμος για να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβουλιο και να κατατεθεί στη Βουλή.

«Αξιολογήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχα υποσχεθεί στον Πρωθυπουργό, στην Κυβέρνηση και τους πολίτες ότι θα επιτύχω. Έως τώρα τα έχω καταφέρει. Κάνουν πολιτικό και προσωπικό κακό τα ψέματα που διακινούνται από δήθεν επαΐοντες στην τηλεόραση .Λένε ξεδιάντροπα ψέματα. Δεν βλέπω την ώρα να γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να βγω στη Βουλή και τα Μέσα να διαψεύσω τις Κασσάνδρες«, τόνισε ο Υπουργός εργασίας.
Αντιδράσεις

Από τη μεριά τους τα συνδικάτα βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ασφαλιστικό και δηλώνουν απερίφραστα ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις πιο δυναμικά μέχρι την ανατροπή τους.

«Εάν οι προσπάθειες που γίνονται τώρα με τον κ. Λοβέρδο είχε επιτρέψει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνουν επί εποχής του κ. Γιαννίτση, σήμερα δεν θα ήμασταν σ’ αυτήν την ασφαλιστική κατάντια. Κάποτε πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να μην πειραματιζόμαστε διαρκώς με τα περήφανα γηρατειά», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέχρι τώρα, “επιτυχίες” του Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης ήταν οι διαρροές και οι αντιφατικές δηλώσεις για νέα μέτρα, που γέμισαν ανησυχία και αβεβαιότητα τους ασφαλισμένους και τους οδήγησαν στην πρόωρη έξοδο από την εργασία, κάτω από το φόβο για τα χειρότερα.

Επίσης, “επιτυχία” ήταν η μείωση όλων των συντάξεων, ακόμη και των πολύ χαμηλών.

Σήμερα, οι δήθεν νέες “επιτυχίες”:

  • Περιέχουν δομικές αλλαγές, χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση.
  • Αλλοιώνουν ουσιαστικά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Μειώνουν περαιτέρω τις συντάξεις, με την επαναφορά ενός νέου τύπου Λ.Α.Φ.Κ.Α.
  • Αυξάνουν τα χρόνια εργασίας και μειώνουν κι άλλο τις συντάξεις, μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
  • Βαπτίζουν ως οργανωτική ανασυγκρότηση τη μετατροπή των 5 Ταμείων κύριας ασφάλισης σε 3.

Η βαθειά οικονομική κρίση και οι συνακόλουθες προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, απαιτούν:

· Εξορθολογισμό των δαπανών, κυρίως των κλάδων Υγείας.

· Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φ.Κ.Α., με ασφάλεια, ρευστότητα, διαφάνεια και αποδοτικότητα.

· Ολοκλήρωση της οργανωτικής θωράκισης όλων των Ταμείων που λειτουργούν σήμερα, με εξορθολογισμό του συστήματος, νοικοκύρεμα και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

· Έλεγχο της εισφοροδιαφυγής.

· Δομικές αλλαγές, που θα πρέπει να είναι δίκαιες (και όχι να προβλέπουν θυσίες μονομερώς από την πλευρά των εργαζομένων). Κυρίως, όμως, να συνοδεύονται από αναλογιστικές μελέτες και τεκμηρίωση.

Όσοι περίμεναν μια μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, δίκαιη για τους πολλούς, αποτελεσματική για τη βιωσιμότητα του συστήματος και συνεπή προς τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, απογοητεύονται.

Απουσιάζει η εμπιστοσύνη για τα προτεινόμενα μέτρα.

Λείπει η ελπίδα για τους νέους, που βλέπουν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη να κινδυνεύει να μετατραπεί σε “άπιαστο όνειρο”».



Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ