Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ο ΥφΟΑΝ Μ. Μπόλαρης,19η ΜΑΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ


Εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ΠΟΠΣ, για την γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες στην πλατεία Ελευθερίας. Μετά την εισήγηση του Προέδρου της ΠΟΠΣ Χαράλαμπου Αποστολίδη χαιρετισμό απεύθυναν Ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, ο Νομάρχης Θεσ/νίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κκ. Θεολόγος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πανεπιστημιακός κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγο, αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης με θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η διεθνής αναγνώριση», ενώ ακολούθησε μουσικό αφηγηματικό δρώμενο. Χαιρετισμό του Δημάρχου Σερρώνκ. Ιωάννη Βλάχου διάβασε η Αντιδήμαρχος Ευαγγελίδου- Θεοδωρίδου Καλλιόπη. Χαιρετισμό του Υφυπουργού Οικονομιας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκου Μπόλαρη διάβασε ο Δ/ντης του Πολιτικού του Γραφείου. Ακολούθησε πρόγραμμα με προβολή ταινίας και παρουσιάσεις
Στον χαιρετισμό του ο κ . Μπόλαρης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η πληθωρική παρουσία, σήμερα στις Σέρρες, των Ποντιακών Συλλόγων για την κεντρική εκδήλωση που γίνεται με την οργανωτική μέριμνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων στέλνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ενότητας των Ποντιακών Σωματείων. Ταυτόχρονα, δηλώνει την ενεργό παρουσία των Ποντιακών Σωματείων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τις προσπάθειές τους για την ανανέωση των δεσμών που συνδέoουν τις νεότερες γενιές με μια μακρόχρονη, αλλά ακμαία παράδοση.
Η περιοχή του Εύξεινου Πόντου υπήρξε ένας ζωτικός χώρος στην πολυτάραχη ιστορία του ελληνισμού. Περιοχή όπου αναπτύχθηκαν πολιτισμοί με σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπότητα, προσφιλής προορισμός ή αφετηρία εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών, κομβικό σημείο ανάμεσα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, την Κασπία και τις Παρευξείνιες περιοχές.
Σ αυτήν την περιοχή που συμφύρονται ο μύθος και η ιστορία, μεγαλούργησε ο Ποντιακός Ελληνισμός. Στις υπόρειες των δασωμένων βουνών, αλλά και στην παράλια ζώνη η γλώσσα της καθημερινής επικοινωνίας, η Ποντιακή διάλεκτος, ήταν η πιο αυθεντική εκδοχή της συνέχειας της αρχαιοελληνικής γλώσσας.
Αυτή η ακμαία ελληνική κοινότητα, που διακρίθηκε για την εργατικότητά της και το φιλοπρόοδο πνεύμα της, εκδιώχθηκε από την κοιτίδα του με τον πιο βάναυσο τρόπο, σε μια εκατόμβη που συνιστά όνειδος για την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Η άφιξη όσων Ποντίων επέζησαν από τις σφαγές και τις κακουχίες στην Ελλάδα μαζί με τους έλληνες της Ιωνίας ήταν ευεργετική για τον τόπο. Η εργατικότητά των προσφύγων Ποντίων, η ευρυμάθειά τους, η προσήλωσή τους στις αξίες που καλλιεργήθηκαν επί 27 αιώνες στην περιοχή του Πόντου και ο ζήλος για την μετεκένωση του πολιτισμικού κεφαλαίου που άφησαν ως καταπίστευμα στις νεότερες γενιές συνιστούν σήμερα τα ταυτοποιητικά στοιχεία των Ποντίων.
Η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων εξακολουθεί να πληγώνει την ιστορική μνήμη και εγκαλεί τους πρωταίτιους των διώξεων και του ξεριζωμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Σε μας απομένει το χρέος να κρατάμε άσβεστο το καντήλι της μνημοσύνης των μαρτύρων του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ