Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΞΕΜΕΙΝΑΜΕ;


ΞΕΜΕΙΝΑΜΕ;

Από τον Αθανάσιο Μασλαρινό!*

Εναγωνίως αναζητούμε ίχνη δημιουργικής και αποτελεσματικής προσπάθειας στο Νομαρχιακό κατάστημα το τελευταίο διάστημα. Κάτι που να αλλάζει τη σερραϊκή «χώρα» προς το καλύτερο. Κάτι που να σηματοδοτεί έστω αλλαγή πλεύσης, αλλαγή πορείας. Όμως, όσο καλή προσπάθεια κι αν επιστρατεύσει κάποιος, μικρό είναι το αποτέλεσμα. Συν -πλην το πρόσημο. Επειδή απλούστατα δεν υπάρχει κάτι που να κάνει τη διαφορά.
Παρακολουθώντας τις μεγαλοσχήμονες δηλώσεις των διοικούντων στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μένει κανείς με την εντύπωση ότι ο Νομός Σερρών διεκδικεί το δικαίωμα να είναι παρών. Πως όμως; Με εκδηλώσεις φιέστες; Με δηλώσεις πομπώδεις;
Αυτή τη φορά πρόκειται για την πολιτική προστασία. Δυόμισι χρόνια τώρα, αντί η Νομαρχιακή Αρχή να φέρει Ευρωπαϊκά προγράμματα, κατηγορεί την Κεντρική Διοίκηση για περικοπή χρημάτων. Αντί να αναλάβει το μέρος των ευθυνών που της ανήκει, ξαφνιασμένη από τις ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την παράδοση υλικού της Πολιτικής Προστασίας στην πυροσβεστική Υπηρεσία, δίνει παραπλανητικές απαντήσεις. Αναφέρει ότι δήθεν αυτό αφορά το 4ο ΕΣΠΑ, σα να είχε εξαντλήσει όλα τα προγράμματα του 3ου πακέτου στήριξης. Δεν μπήκε, ίσως ποτέ στον κόπο να έλθει σε επαφή με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Εθελοντισμού, Εκπαίδευσης και Εκδόσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να ρωτήσει για το «Χρηματοδοτικό Μέσο για την Πολιτική Προστασία», παρ’ όλο που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει από της 17 Αριλίου 2008 το σχετικό έγγραφο και στη δικιά μας Νομαρχία. Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι : « στις 5 Μαρτίου 2007 το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε το Νέο Χρηματοδοτικό Μέσο για την περίοδο 2007-20013. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ένας φορέας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) μπορεί να ζητήσει χρηματοδότηση στα πεδία εκπαίδευσης για το Μηχανισμό, των ασκήσεων, των προγραμμάτων, των μελετών και των σεμιναρίων».
Αντί να εκμεταλλεύονται τέτοιες ευκαιρίες, καταγράφουν ως αξιόλογη δράση τις συνευρέσεις με υπουργούς ή υφυπουργούς που, ευτυχώς, επισκέπτονται το νομό μας και στους οποίους δίνουν φακέλλους αιτημάτων.





Η συγκεκριμένη μάλιστα παράδοση υλικού, χωρίς απόφαση νομαρχιακού συμβουλίου, μας δίνει άλλη μια ευκαιρία να επισημάνουμε τον παράτυο τρόπο που αυτή η νομαρχιακή αρχή εφαρμόζει τον κώδικα λειτουργίας της Νομαρχίας, σύμφωνα με τον οποίο η παραχώρηση οποιουδήποτε υλικού γίνεται μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, απόφαση που δεν πάρθηκε μέχρι τώρα.
Ίσως ως χθες, η στάση αυτή να ήταν γραφική. Στο σκηνικό όμως μιας χώρας που αλλάζει μπορεί να αποδειχθεί και επιζήμια για τα στοιχειώδη συμφέροντα του Νομού. Σήμερα, ιδίως, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας.

*Ο Αθανάσιος Μασλαρινός είναι νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ