Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Η πολιτική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δομείται, κατά βάση, πάνω στο εξής «θεσμικό τρίγωνο»: το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών ή Υπουργών που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κρατών-μελών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκφράζει το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκφράζει τη βούληση των λαών της γηραιάς ηπείρου. Είναι αλήθεια ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε όσο αντισταθμιστικά θα έπρεπε, απέναντι στην πολιτική και τεχνοκρατική βούληση των άλλων δύο οργάνων, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός μάλλον αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού. Δεν είχε ανατεθεί στο κυρίαρχο αυτό όργανο έκφρασης της βούλησης των λαών της Ευρώπης, ο σημαντικός θεσμικός ρόλος που θα έπρεπε να έχει, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται λόγος για δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία της Ε.Ε. Τα αρνητικά δημοψηφίσματα για τις Ευρωπαϊκές συνθήκες στην Γαλλία, την Ολλανδία και της Ιρλανδία, κατέδειξαν την αδήριτη ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στη λήψη και στη νομιμοποίηση αποφάσεων και πολιτικών σχεδιασμών για το μέλλον τους.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου είναι μια σημαντική ευκαιρία για συμμετοχή των λαών της γηραιάς ηπείρου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που ούτως ή άλλως αφορούν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο άμεσο μέλλον θα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Σύμφωνα τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας, η παράταξη που θα πλειοψηφήσει στο ευρωκοινοβούλιο κατά τις επικείμενες ευρωεκλογές, θα καθορίσει τη σύνθεση και άλλων σημαντικών κοινοτικών οργάνων, με βασικότερο όλων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να απολαύει της απόλυτης πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου και αυτός με τη σειρά του θα εγκρίνει το πρόσωπο του Ύπατου Εκπροσώπου για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας (ένα είδος Υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.) που θα επιλέξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι προφανές ότι ο ρόλος των ευρωβουλευτών αναβαθμίζεται σημαντικά.
Όλα αυτά καταδεικνύουν κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον: Τα αποτελέσματα των επικείμενων Ευρωεκλογών, πέρα από την εξαιρετική σημασία τους για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, θα «προσανατολίσουν» και πολιτικά την Ενωμένη Ευρώπη, είτε προς την Κεντροδεξιά, που εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είτε προς την Κεντροαριστερά που εκφράζεται από το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η πιο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα θα στηρίξει με την ψήφος της τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα η ψήφος της 7ης Ιουνίου δεν μπορεί να είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Πρέπει να είναι ψήφος με ολοκληρωμένη άποψη για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης στην οποία με συνειδητή πολιτική επιλογή ζούμε.
Μέσα στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθοριστικής σημασίας αποφασιστικό ρόλο και στον τρόπο διάθεσης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 113 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, μάλιστα ενέκρινε την απόφαση της συνόδου των Ευρωπαίων Αρχηγών Κρατών για πακέτο 200 δισ. για τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Μια σειρά από σημαντικό αριθμό αναπτυξιακών έργων χρηματοδοτούνται με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στοχεύουν ευθέως στην μείωση του χάσματος μεταξύ αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη περιοχών της Ε.Ε., στην τόνωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στη διασυνοριακή συνεργασία των κρατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το διάστημα από 2007 – 2013 η Ε.Ε. θα δαπανήσει περίπου 350 δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, υπό της σκιά της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αποκτούν εξαιρετική πολιτική σημασία και για έναν ακόμα λόγο: Ή θα αποφασίσουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις και θέλει να μετεξελιχθεί σε Ένωση κοινών αρχών μέσα από μια διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης με περιβαλλοντική συνείδηση ή θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι απλά ένα «τραπέζι άτολμων συμβιβασμών». Όλα τα ανωτέρω και πάρα πολλά ακόμα, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το κείμενο, αποδεικνύουν ότι σε λίγες μέρες εμείς θα αποφασίσουμε για την προοπτική της Ευρώπης των επόμενων ετών. Δεν μπορεί να υπάρχει «αδιάφορη» ή «χαλαρή» ψήφος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΓΚΟΛΕΜΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ