Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Δρομολογείταιη ίδρυση Εταιρίας Παροχής Αερίου με έδρα τις Σέρρες

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη είχε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, για την πορεία του έργου της ίδρυσης Ε.Π.Α ( Εταιρεία Παροχής Αερίου ) στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τον κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, ότι εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τη διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.
Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε να δώσει το πράσινο φως για τη μονοπωλιακή διαχείριση του Φυσικού Αερίου για 20 χρόνια, από την Εταιρεία που θα είναι ανάδοχος του έργου με τη σύμπραξη του κράτους.
Για να φθάσουμε στη σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, προηγήθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βήμα-βήμα, που έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα:
Με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, ο οποίος ήταν και εισηγητής πριν από 3 χρόνια του Νομοσχεδίου, σχετικά με την ενεργειακή πολιτική και μετά από συνεχείς συζητήσεις που είχε με τον τέως Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα για την ανάγκη ίδρυσης Ε.Π.Α στις Σέρρες, που θα είναι και έδρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Δημήτρης Σιούφας, δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση αυτού του έργου, το οποίο στηρίζει και σήμερα.
Συνεχίσθηκε η συνεργασία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον τ. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως για όσα προηγήθηκαν και συμφώνησε ότι , όταν εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προκήρυξη διαγωνισμών σύστασης νέων Ε.Π.Α, τότε το Υπουργείο θα προχωρήσει στην υλοποίηση.
Ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, αιτιολόγησε την αναγκαιότητα ίδρυσης αυτού του μεγάλου επενδυτικού έργου στις Σέρρες στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων με πρώτα, τους αρνητικούς δείκτες ευημερίας, την μεγάλη ανεργία και τις ελάχιστες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Ν. Σερρών.
Επίσης κατέστησε σαφές στον Υπουργό Ανάπτυξης, ότι η ίδρυση της Ε.Π.Α. Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, θα έχει ευοίωνες προοπτικές και υπό το πρίσμα των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων που συνεπάγονται σεάλλους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Έτσι η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να διαχυθεί στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα και στις υπηρεσίες, προκαλώντας νέο κύκλο επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο Υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε το Βουλευτή κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, ότι το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί Διεθνής διαγωνισμός για την ίδρυση Ε.Π.Α. (Εταιρία Παροχής Αερίου) στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες, για την ανάδειξη επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των Εταιρειών και θα αναλάβουν τη διοίκησή τους, κατ΄ αναλογία του προτύπου των υφισταμένων Ε.Π.Α Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, με σκοπό την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σχετικά δε με το ανθρώπινο δυναμικό, την οργάνωση και τα συστήματα της νέας αυτής υπηρεσίας, της Ε.Π.Α. στις Σέρρες, αυτή θα περιλαμβάνει:
Διεύθυνση
Τμήμα Τεχνικών Δραστηριοτήτων
Τμήμα Εμπορικών Δραστηριοτήτων
Τμήμα Διοίκησης
Τμήμα Προμηθειών


Οι υπηρεσίες αυτές θα στελεχωθούν με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, όπως έγινε και με το Οργανόγραμμα των Ε.Π.Α. σε άλλες περιοχές της χώρας.
Έτσι μετά από μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.Ε.Π.Α.Α.Ε.) , μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ίδρυση των νέων εταιρειών ( Κεντρική Μακεδονία-Ανατολική Μακεδονία Θράκη-Στερεά Ελλάδα)
Η ίδρυση της Ε.Π.Α στις Σέρρες και η τροφοδότηση νέων περιοχών και των δικτύων πόλεων θα αποτελέσει ένα σημαντικό επενδυτικό έργο και καλύπτει ένα ευρύ κατασκευαστικό έργο, προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και προάγει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση του Νομού στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί δε σημαντική επιτυχία, μιας και ο ενεργειακός τομέας είναι ένας από τους σημαντικούς και δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας και η έναρξη λειτουργίας τηςεπιχείρησης θα αποτελέσει μοχλό για την περαιτέρωανάπτυξη της οικονομίας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αύξηση της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ