Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Το περιβάλλον της Ελλάδας στο Διαδίκτυο!

Οι ηλεκτρονικές διαδικτυακές εφαρμογές που εμπεριέχουν χάρτες πάσης φύσεως ολοένα και πληθαίνουν στον παγκόσμιο ιστό. Τι ισχύει όμως για τους χάρτες περί της ελληνικής φύσης; Το WWF Ελλάς, με τη δημιουργία του Οικοσκοπίου (www.oikoskopio.gr), μιας φιλόδοξης χαρτογραφικής εφαρμογής, έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στο χώρο της περιβαλλοντικής πληροφορίας στην Ελλάδα.

Ο νέος αυτός δικτυακός τόπος προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν «περιβαλλοντικό χάρτη» της Ελλάδας. Το Οικοσκόπιο αποτελεί μια προσιτή εφαρμογή για όλους τους επισκέπτες του, παρέχοντας τόσο τη δυνατότητα προβολής όσο και αναζήτησης περιβαλλοντικών δεδομένων που για πρώτη φορά βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μια διαδικτυακή τοποθεσία.

Μέσω των απλών εργαλείων της ιστοσελίδας, μπορεί να συνδυαστεί η απεικόνιση τοπογραφικών, περιβαλλοντικών και υδρογραφικών στοιχείων. Παράλληλα, ο επισκέπτης αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες για οικισμούς, προστατευόμενα φυτικά είδη αλλά και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση κάθε περιοχής.

Πέραν της συνεισφοράς του στο χώρο της περιβαλλοντικής πληροφορίας, το Οικοσκόπιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για περιηγητές και ταξιδιώτες, καθώς είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Βιότοποι, προστατευόμενες περιοχές αλλά και δεδομένα για την έκταση, την ακριβή θέση και τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πλέον προσβάσιμα σε κάθε χρήστη του διαδικτύου. Πολίτες ανά την Ελλάδα που ενδεχομένως δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα πληροφόρησης, μπορούν «με ένα κλικ» να ενημερωθούν για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους αλλά και ολόκληρης της χώρας.

«Το Οικοσκόπιο σχεδιάστηκε και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με έγκυρη περιβαλλοντική πληροφορία στοχεύοντας όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών ειδικών και επιστημόνων, αλλά κυρίως του συνόλου των ευαισθητοποιημένων πολιτών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας», υπογραμμίζει η Ναταλία Καλεβρά, ειδική συνεργάτις τμήματος επιστημονικής τεκμηρίωσης και υποστήριξης του WWF Ελλάς.

Η νέα αυτή διαδικτυακή εφαρμογή όμως, αποτελεί κι έναν πολύτιμο «σύμμαχο» όποιου πολίτη επιθυμεί να κινηθεί νομικά για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μέσω της συνοδευτικής φόρμας καταγγελίας αλλά και της δυνατότητας εκτύπωσης του χάρτη με τα πλήρη στοιχεία, οι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν επαρκώς στοιχειοθετημένες και ακριβείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες: Ναταλία Καλεβρά, ειδική συνεργάτις τμήματος επιστημονικής τεκμηρίωσης και υποστήριξης WWF Ελλάς τηλ: 210 33 14 893, n.kalevra@wwf.gr
Ιάσονας Κάντας, συνεργάτης επικοινωνίας για θέματα Τύπου WWF Ελλάς Τηλ: 698 247 1724, i.kantas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο εδώ: www.oikoskopio.gr

2. Στην προσπάθεια του WWF Ελλάς, να καταστεί το Οικοσκόπιο ένα χρηστικό εργαλείο για ολοένα και περισσότερους πολίτες, οι επισκέπτες μπορούν να αποστέλλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους στη διεύθυνση: oikoskopio@wwf.gr.

3. Η εφαρμογή του Οικοσκοπίου θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με στοιχεία και δεδομένα. Στο μέλλον προγραμματίζεται η προσθήκη των παρακάτω:

o Βάση δεδομένων προγράμματος απογραφής νησιωτικών υγροτόπων του WWF-Ελλάς (σημεία νησιωτικών υγροτόπων, πολύγωνα, περιγραφή).

o Πολύγωνα με Ζωνοποίηση των Εθνικών Πάρκων της χώρας και περιγραφή του τι επιτρέπεται/απαγορεύεται σε κάθε ζώνη

o Επικαιροποιημένα στοιχεία των απειλούμενων ειδών ζώων (Κόκκινο Βιβλίο) για την Ελλάδα.

o Αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με απειλούμενα και ενδημικά είδη φυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ