Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΙΚΡΟΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ»

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι
Έχω σήμερα την τιμή, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να καλωσορίσω στη χώρα μας, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαστημική Τεχνολογία.
Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που προορίζεται από την Ελληνική Πολιτεία, να καταστεί πρωτεύουσα της έρευνας, της γνώσης, της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, για το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πρόκειται για στοιχεία που όλοι σας γνωρίζετε καλά.
Γιατί το βέβαιο, ακόμα και για κάποιον αμύητο στα μυστικά της Διαστημικής Τεχνολογίας, είναι πως αυτή ωθήθηκε από τη γοητεία της έρευνας του αγνώστου, άνθησε χάρη στην καινοτομία σκέψεων και εφαρμογών, τροφοδοτήθηκε από την τεχνολογική πρόοδο και υπηρετεί την αέναη δίψα του ανθρώπου για νέα γνώση.
Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ λοιπόν, για την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου, για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι πως το κύρος που η Θεσσαλονίκη αντλεί φιλοξενώντας ανάλογες επιστημονικές και επιχειρηματικές συναντήσεις εγνωσμένου κύρους, το επιστρέφει μεταγγίζοντας στα γεγονότα που φιλοξενεί το κύρος έχει η πόλη ως συνεδριακός προορισμός σημαντικών γεγονότων και την διεθνή ακτινοβολία της ως σταυροδρόμι πολιτισμών, προόδου, συνάντησης με το μέλλον.
Ο δεύτερος λόγος, είναι πως η Θεσσαλονίκη διευρύνει τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητά της, αποτελώντας την έδρα ενός σημαντικού εγχειρήματος, το οποίο έχω την τιμή να εποπτεύω άμεσα με την ιδιότητα του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης.
Αναφέρομαι στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χωροθέτησή της, ενώ στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία διαβούλευσης των κινήτρων ένταξης και των κινήτρων αποδοχής καινοτομικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν εν συνεχεία νόμοι του κράτους.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι
Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά των Επιστημών του Διαστήματος είναι ο διαρκώς αυξανόμενος βαθμός επιρροής της, στην καθημερινότητά μας.
Η ιατρική βασίζεται σε στοιχεία και σε συνθήκες διαμορφωμένες από τη διαστημική τεχνολογία, για την αναζήτηση νέων απαντήσεων και θεραπειών που θα ανακουφίσουν πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των επίγειων μεταφορών, στην βελτίωση των συνθηκών διακίνησης προσώπων και αγαθών.
Και βέβαια, κορυφαία προσφορά της διαστημικής τεχνολογίας είναι η συμβολή στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, μέσω διαρκώς εκσυγχρονιζόμενων δορυφορικών συστημάτων.
Το θέμα του συνεδρίου σας, δηλαδή η μετατροπή της δορυφορικής τεχνολογίας σε ένα προϊόν διαχειρίσιμο από περισσότερες χώρες, πέραν των παραδοσιακά μεγάλων δυνάμεων, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα παράγοντα σ` αυτές της επιρροές.
Τη συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα, μέσα από την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών σε μεγαλόπνοους στόχους και φιλόδοξα εγχειρήματα.
Αναμένουμε τις απόψεις, τις εισηγήσεις και τα πορίσματα των εκλεκτών συνέδρων, με το εξαιρετικό ενδιαφέρον που προκαλεί κάθε ευκαιρία για μια ματιά στο μέλλον.
Και εκφράζουμε τη βεβαιότητα, ότι αυτή η συνάντησή σας, αποτελεί την απαρχή ενός θεσμού, που θα έχει να προσφέρει πάρα πολλά στην εξέλιξή του.
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας, καλή διαμονή στη Θεσσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ