Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

«ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) την πρόταση της Κυβέρνησης για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ», προϋπολογισμού 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πενταετία 2010-2014.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ» θα λειτουργήσει και ως προέκταση αλλά και συμπληρωματικά προς το «ΘΗΣΕΑ», ο οποίος θα συνεχιστεί παράλληλα, έως την αποπληρωμή όλων των έργων. Δηλαδή, για τα έργα του «ΘΗΣΕΑ» η έκδοση αδειών δημοπράτησης θα μπορεί να γίνεται και το 2010, η υπογραφή των συμβάσεων έως 31-12-2010 και η αποπληρωμή έως την ολοκλήρωση των συμβασιοποιημένων έργων. Παράλληλα, από τις αρχές του 2010 θα έχουν ενταχθεί και θα αρχίσουν έργα του νέου Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ».
Παράλληλα, ο κ. Νάκος περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος, τα οποία θα είναι:
- Η κατανομή στις Περιφέρειες και τους Ο.Τ.Α. με τα ίδια –επικαιροποιημένα– κριτήρια με αυτά που εφαρμόστηκαν για την κατανομή των πόρων κατά την περίοδο 2005 - 2009, λόγω της πληρότητας και αντικειμενικότητας που τα χαρακτηρίζει (κριτήρια σύγκλισης και στοιχεία Ε.Σ.Υ.Ε. - EUROSTAT), καθώς και της απόλυτης αποδοχής τους από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και τους Ο.Τ.Α.
- Η ιδιαίτερη έμφαση σε έργα-δράσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αξιοποίηση φυσικών πόρων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.
- Η προτεραιότητα σε έργα-μελέτες, τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση έργων του Ε.Σ.Π.Α. (δράσεις ωρίμανσης), καθώς επίσης σε έργα τα οποία δεν είναι επιλέξιμα στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 ή έργα που αφορούν στην κάλυψη των υποχρεώσεων των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, οι οποίες προκύπτουν από το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.
- Η αύξηση του ποσοστού των πόρων που θα στοχεύουν στην προώθηση εθνικών προτεραιοτήτων (Προγραμματική Κατανομή) στο 40%.
- Η σύνδεση των έργων του Προγράμματος με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Δήμων, που προβλέπεται από το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.
- Η συνέχιση της χρηματοδότησης (από τις οριζόντιες δράσεις του 20%) του εξειδικευμένου προσωπικού (Μηχανικοί των Περιφερειακών Ταμείων), το οποίο θα υποστηρίξει το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των μελετών, δράσεων και έργων.
- Η αύξηση των αρμοδιοτήτων σε Περιφερειακό Επίπεδο.
- Η ενοποίηση διαδικασιών σε ένα στάδιο.
- Η αποστολή Πρακτικών των Περιφερειακών Επιτροπών Παρακολούθησης (Π.Ε.Π.) μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.
- Η ενίσχυση της λειτουργικότητας του Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης του Προγράμματος με ενσωμάτωση και εργαλείου διαμόρφωσης και παραγωγής αναφορών για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων.
- Η καταγραφή των δεικτών φυσικού αντικειμένου των έργων, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιολόγηση της αξιοποίησης των πόρων και να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, σε επίπεδο Μέτρων του Προγράμματος.
- Η πρόβλεψη για δράσεις δημοσιότητας των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Πρόγραμμα, καθώς και διάδοσης βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σε σχέση με μελέτες, έργα και δράσεις που υλοποιούνται.
- Η θέσπιση δράσεων αριστείας και προβολής των Δήμων και Κοινοτήτων που εμφανίζουν υψηλή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στην υλοποίηση των έργων του Προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ