Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Καταπολέμηση Εχθρών και Ασθενειών στο αμπέλι

To Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων εκδόθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας. Το δελτίο στηρίζεται σε στοιχεία που συλλέγονται από τον Ν. Σερρών (Γραφείο Καταπολέμησης Εχθρών & Ασθενειών της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Σερρών) και αφορά τους καλλιεργητές αμπέλου του Νομού μας.
AΜΠΕΛΙ
ΕΥΔΕΜΙΔΑ
H γ’ πτήση του εντόμου της ευδεμίδας συνεχίζεται.Ο αριθμός των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες είναι από μέτριος έως πολύ υψηλός. Υπάρχει ακόμη κίνδυνος προσβολής των σταφυλιών. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας για την αποφυγή ύπαρξης σκουληκιών στα σταφύλια και εμφάνισης δευτερογενών προσβολών όπως του βοτρύτη και της όξινης σήψης.
ΨΕΚΑΣΜΟΙ
Συνιστάται να γίνουν οι παρακάτω ψεκασμοί:
- 13 – 14 Αυγούστου στις περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αμπέλων, Τριανταφυλιάς και των γύρω περιοχών, στο Ν. Σερρών
- 18 - 19 Αυγούστου στις περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ν. Περάμου, Ελευθερών, Ελαιοχωρίου, Μυρτοφύτου, Κάριανης, Ορφανίου, Πιερίας κοιλάδας, Οφρυνίου, Γαληψού, Koκκινοχωρίου και σε όλες τις παραλιακές περιοχές του Ν. Καβάλας.
- 20 - 21 Αυγούστου στις πολύ όψιμες περιοχές (Δημοτικά Διαμερίσματα Φωλιάς και Ορεινών περιοχών).
- Όλοι οι παραπάνω ψεκασμοί να επαναληφθούν μετά από 8 - 1Ο ημέρες λαμβάνοντας υπόψη την υπoλειμματική διάρκεια των φυτοφαρμάκων και το στάδιο ωρίμανσης των σταφυλιών.
ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Να χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάλληλα για. την αντιμετώπιση της ευδεμiδας. Σε σταφύλια που βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης να προτιμηθούν σκευάσματα του βάκιλλoυ θουριγγίας.
ΒΟΤΡΥΤΗΣ
Συνιστάται να γίνει πρoληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε αμπέλια όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο κατά το στάδιο της ωρίμανσης των σταφυλιών.
ΩΙΔΙΟ
Συνιστάται να γίνει καταπολέμηση της ασθένειας σε συνδυασμό με το ψεκασμό για την ευδεμίδα με ένα κατάλληλο ωιδιοκτόνο. Σταφύλια που βρίσκονται στο στάδιο του γυαλίσματος και ωρίμανσης δεν ψεκάζονται.

ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ
Εμφανίζεται από το ξεκίνημα της ωρίμανσης των σταφυλιών και εντείνεται κατά την πλήρη ωρίμανση. Οφείλεται σε βακτήρια και ζαχαρομύκητες. Μεταδίδεται με το έντομο δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού).
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Σωστή καταπολέμηση της ευδεμίδας, αποφυγή πληγών στα σταφύλια, καθαριμός των προσβεβλημένων ραγών και ψεκασμός με μια πυρεθρίνη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1. Να χρησιμοποιηθούν φυτοπροστατευτικά πρoϊόνrα μικρής υπολειμματικής διάρκειας σε αμπέλια που πλησιάζουν στην ωρίμανση.
2. Σταφύλια έτοιμα προς συγκομιδή δεν ψεκάζoνrαι.
3. Όλοι οι παραπάνω ψεκασμοί να γίνουν μόνο εφ' όσον λάβουμε υπόψη την υπολειμματική διάρκεια των γεωργικών φαρμάκων και το στάδιο ωρίμανσης των σταφυλιών και
4. Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ