Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Μαρόκου


Ερώτηση υπέβαλε στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Η. Πολατίδης σχετικά με την δυσμενή για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Μαρόκου για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών. Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:
Όπως ανακοίνωσε προσφάτως η Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, κ. Έλενα Εσπινόζα, η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο προεδρεύει του σχετικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Ισπανία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε η Ε.Ε. με το Μαρόκο για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών. Να υπενθυμισθεί ότι μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας της Λισσαβόνας χρειάζεται έγκριση της παραπάνω συμφωνίας από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο. Παρόμοιες συμφωνίες έχει ήδη υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Εναντίον των συμφωνιών αυτών έχουν εκδηλωθεί οι παραγωγοί καθώς και οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών προϊόντων της χώρας μας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία των φορέων οι εισαγωγές στην Ε.Ε. τοματών και πιπεριών έχουν αυξηθεί κατά 22% και 12% αντιστοίχως, εκτοπίζοντας από τις καταναλωτικές αγορές της προϊόντα παραγόμενα στην Κοινότητα. Η κύρια από τις τρίτες χώρες προμηθεύτρια τοματών της Ε.Ε. είναι το Μαρόκο με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη Τουρκία. Οι εισαγωγές στην Ε.Ε. μαροκινής τομάτας κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 ανήλθαν σε 242.745 τόννους (αὔξησι 34% έναντι της ίδιας περιόδου του 2008). Στις πιπεριές παρουσιάζεται παρόμοια κατάσταση και οι εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 12% (ανερχόμενες σε 173.036 τόννους) και προερχόμενες συνήθως από Ισραήλ και Μαρόκο.
Οι ανωτέρω αντιδράσεις είναι λογικώτατες, διότι οι κοινοτικοί παραγωγοί υποβάλλονται σε μία διαδικασία αυστηρών ελέγχων στην εγχώρια αγορά τους σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την ιχνηλασιμότητα, την διαθεσιμότητα και την χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα μέγιστα όρια των υπολειμμάτων τους, την προστασία των εργαζομένων, τον σεβασμό του περιβάλλοντος κ.λπ. σε αντίθεση με την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συντονίσει τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών έτσι ώστε να εφαρμόζουν τούς ίδιους αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα.
Κατόπιν όλων αυτών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Ποια στάση προτίθεται να τηρήσει για την συγκεκριμένη συμφωνία Ε.Ε. και Μαρόκου στο σχετικό Συμβούλιο Υπουργών; Θα στηρίξει την Υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας;
2. Προτίθεται να ζητήσει την αναθεώρηση των παρομοίων συμφωνιών που υπεγράφησαν με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθ’ ότι η εφαρμογή τους πλήττει ακόμη περισσότερο τον ήδη υπό εξαφάνιση αγροτικό κλάδο της Ελλάδος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ