Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LIFE+

Ο Δήμος Σερρών, από την 1/1/2010 συμμετέχει στο έργο «Συμμαχία τοπικών αρχών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» (Local Authorities Alliance for Forest Fire Prevention) με ακρωνύμιο “FOREST CITIES” που χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LIFE+. Στόχοι του έργου είναι:

ü Ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α. για τη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

ü Δημιουργία Δικτύου Ελληνικών Πόλεων

ü Ευαισθητοποίηση της κεντρικής διοίκησης σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές στην πρόληψη των πυρκαγιών

ü Ανάπτυξη μέτρων προστασίας και ανάδειξη βέλτιστων υφιστάμενων πρακτικών

ü Ανάπτυξη απλουστευμένου πληροφοριακού συστήματος

ü Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών

ü Προώθηση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας



Συντονιστής δικαιούχος έργου είναι η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και οι υπόλοιποι εταίροι είναι ο Δήμος Ηλιούπολης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος/ Εργαστήριο Φυσικών Κινδύνων, το Πολυτεχνείο Κρήτης/ Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ο Δήμος Σερρών. Το πρόγραμμα διαρκεί 36 μήνες και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

Δράση 1η: Διαχείριση του Έργου

Δράση 2η: Δημιουργία Δικτύου Ελληνικών Πόλεων με απώτερο στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων τους σε θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Δράση 3η: Προσδιορισμός της υπάρχουσας κατάστασης σε θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Δράση 4η: Ανάπτυξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Δράση 5η: Ανάπτυξη και Εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος με σκοπό την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Δράση 6η: Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ και ευαισθητοποίηση των πολιτών

Δράση 7η: Έλεγχος και αξιολόγηση του έργου

Δράση 8η: Διάδοση του Προγράμματος



Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ, Αθήνα στις 25/1/2010, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εταίρων αλλά και της Μονάδας Παρακολούθησης του LIFE+. Παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι δράσεις του έργου από το συντονιστή εταίρο αλλά και από τα εμπλεκόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα και δρομολογήθηκε η υλοποίησή τους.



Τα οφέλη του Δήμου Σερρών (στα διοικητικά όρια του οποίου υπάρχουν δύο δημοτικά δάση) από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολλά με κυριότερα την ανάπτυξη τοπικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την εφαρμογή απλουστευμένου πληροφοριακού συστήματος για την αξιολόγηση του κινδύνου δασικής πυρκαγιάς αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού και την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας.

Το Δάσος Σερρών (14.740 στρ) που βρίσκεται στα βόρεια όρια της πόλης των Σερρών έχει ιδιαίτερη αξία για τους κατοίκους της πόλης από άποψη αισθητικής και αναψυχής (χρησιμοποιείται καθημερινά από περιπατητές) ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη η αξία του για την προστασία της πόλης από χειμαρρικά φαινόμενα καθώς και της διατήρησης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Ανάλογα, το Δημοτικό Δάσος Μαρμαρά (25.674,1 στρ.) εκτείνεται στις δυτικές και βορειο-δυτικές πλαγιές του όρους Μενοικίου, σε επαφή με τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη και το Δ.Δ. Επταμύλων και παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ