Στις Σέρρες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μπορεί να γίνεται κάτι ανάλογο. Οι αγρότες του μπλόκου στον Προμαχώνα έχουν "τσεκάρει" αρκετά φορτία εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων. Δείτε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα.
Στα... ίχνη κυκλώματος που «βαφτίζει» γαλλική πατάτα και άλλα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ως ελληνικά βρίσκεται η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι καταναλωτές σε δύσκολες για την τσέπη τους εποχές χρυσοπληρώνουν με «καπέλο 100% τη γαλλική πατάτα ως ντόπια...
Βέβαια, λόγω της εκλογικής περιόδου αλλά και της αποσύνθεσης του ελεγκτικού μηχανισμού, έγινε... όργιο με «ελληνοποιήσεις» αιγυπτιακής πατάτας, χωρίς να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» στην ΥΠΕΑ έχουν γίνει καταγγελίες από παραγωγούς για αθρόες εισαγωγές γαλλικής πατάτας, η οποία «βαφτίζεται» είτε Αχαΐας είτε Τριπόλεως. Το προϊόν εισάγεται αυτήν την περίοδο αλλά κυκλώματα εμπόρων φροντίζουν ώστε να την διαθέτουν ως ελληνική με τεράστια κέρδη.
Κι αυτό όπως αναφέρουν πηγές σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΥΠΕΑ επειδή η γαλλική πατάτα θα έπρεπε να πωλείται προς 0,45 ευρώ το κιλό, αλλά με τη διαδικασία της ελληνοποίησης διατίθεται ως ντόπια και έτσι φτάνει στον καταναλωτή με την τιμή των 0,80 ευρώ το κιλό.
Όπως στο παρελθόν είχαν εντοπίσει οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κανονικά η γαλλική πατάτα μαζί με τα μεταφορικά (0,15 ευρώ το κιλό) αγοράζεται από τους χονδρεμπόρους προς 0,30 ευρώ το κιλό. Σε αυτήν την τιμή προστίθεται το ανώτατο αγορανομικώς οριζόμενο κέρδος 8% και συνεπώς οι χονδρέμποροι την πωλούν στους λιανοπωλητές προς 0,33 ευρώ το κιλό. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους με βάση πάλι το αγορανομικώς οριζόμενο κέρδος 22% και τον ΦΠΑ 9% θα έπρεπε να την πωλούν 0,45 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, με τα εικονικά τιμολόγια η γαλλική πατάτα ακολουθεί τις «διαδρομές» της Πελοποννήσου και έτσι από τους χονδρέμπορους πωλείται προς 0,59 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια οι λιανοπωλητές τη δίνουν 0,80 ευρώ το κιλό.
Πηγές αναφέρουν ότι ανάλογα «δρομολόγια» γίνονται και με άλλα αγροτικά προϊόντα όπως τα λεμόνια Ιταλίας, τα μπρόκολα Ισπανίας κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου