Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Μάρκος Μπόλαρης για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα στη Βουλή ακούστηκε το επιχείρημα που λέει ότι, επειδή έχουμε οικονομική κρίση και επειδή πρέπει να υπάρξει κοινωνική συνοχή, θα πρέπει να μη συζητήσουμε τα προβλήματα τα οποία ανέκυψαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση, να μη συζητήσουμε τα σκάνδαλα.
Τι σημαίνει, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκάνδαλο; Δεν είναι η κακή, η παράνομη, η ζημιογόνα διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Όταν συζητούμε για σκάνδαλο Βατοπαιδίου, συζητούμε για σκάνδαλο της Μονής ή συζητούμε για κακή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας; Και αν σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι στα διεθνή φόρα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, αυτή η διόγκωση του δημοσίου χρέους και αυτή η εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν έχει σχέση με την κακή διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Αυτό, λοιπόν, μας προτείνετε σήμερα; Μας προτείνετε να μη συζητήσουμε την αιτία του προβλήματος;
Ελέχθη και πολύ σωστά προηγουμένως, ότι και στο Βατοπαίδι είχαμε κακή διαχείριση και στη SIEMENS και στα Ομόλογα και στον Ο.Τ.Ε. Ε, αυτό ακριβώς περιμένουν οι πολίτες από μας, αυτό ακριβώς περιμένουν και στα διεθνή φόρα από μας. Περιμένουν να δουν, όταν αυτή η Βουλή, όταν αυτή η Κυβέρνηση, όταν αυτή η χώρα πηγαίνει έξω και λέει «έχω πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας», αν είναι ειλικρινής. Και θα είναι ειλικρινής, αν ο καθένας αναλάβει τις ευθύνες του, αν δεν συγκαλύψουμε τα προβλήματα.
Και βεβαίως, εκτός από τα διεθνή φόρα, την ειλικρίνειά μας πρώτα απ’ όλα την περιμένουν οι πολίτες οι οποίοι ακούνε ότι πρέπει να πληρώσουν, ακούνε ότι θα παρθούν μέτρα. Τους λέει ο Πρωθυπουργός ότι τα μέτρα θα είναι δίκαια, αλλά η ερώτηση των πολιτών είναι η εξής: «Εμείς θα πληρώσουμε, θα συμβάλλουμε κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας, εσείς, όμως, στη Βουλή, θα μας πείτε ποιοι φταίνε γι’ αυτό το χάλι της χώρας; Θα μάθουμε επιτέλους πού πήγαν τα λεφτά;»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή έκανε μια πολύ σοβαρή δουλειά, εμποδίστηκε, όμως, από το να φτάσει στο τέλος της αλήθειας, γιατί έμεινε σε εκκρεμότητα, όπως είπε ο Εισηγητής, το ποιος σχεδίασε. Έμεινε σε εκκρεμότητα το ποιοι έδωσαν τις εντολές στη δημόσια διοίκηση. Οι δημόσιοι λειτουργοί από πολλές υπηρεσίες είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με τα ποινικά δικαστήρια σε βαθμό κακουργήματος. Δεν θα πρέπει να μάθουμε ποιων τις εντολές εκτέλεσαν, έτσι ώστε σήμερα η υπόθεση να είναι στα δικαστήρια;
Είναι τυχαίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πριν από δυο μέρες, πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου δηλώνει ότι τα ξέρανε όλα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κυβέρνηση και ότι συμφωνούσαν;
Σε τι συμφωνούσαν, κύριοι συνάδελφοι; Τι λέει ο κ. Δούκας; Συμφωνούσαν στο να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο ζημίωσε το δημόσιο χρήμα, ζημίωσε και μείωσε τη δημόσια περιουσία και ο ελληνικός λαός έχει απαίτηση να ξέρει ποιοι το σχεδίασαν, ποιοι έδωσαν τις εντολές.
Και στο τέλος θα ήθελα να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -γιατί άκουσα τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να λέει «Μα θα ασχοληθούμε με το πού πήγαιναν τα λεφτά οι καλόγεροι;»- ότι τα λεφτά δεν ήταν της Μονής Βατοπαιδίου. Από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας πήγαν στα ταμεία!
Άρα, τι πρέπει να ξέρουμε εμείς; Αυτή η αδιαφανής κίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πήγε στα χρηματιστήρια, που έγιναν μετοχές, που πήγε σε off-shore εταιρίες ήταν απλά μια αδιαφανής κίνηση; Ήταν απλά μαύρο πολιτικό χρήμα ή ήταν ξεκάθαρα πολιτικό χρήμα; Και ποιοι το καρπώθηκαν; Αυτές τις απαντήσεις τις περιμένει από εμάς ο ελληνικός λαός για να κρίνει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές και υποκρισίες. Είμαστε απέναντι στους Έλληνες πολίτες που θέλουν να ξέρουν αν οι υποσχέσεις μας ότι τους σεβόμαστε, ότι σεβόμαστε τον ιδρώτα τους, ότι σεβόμαστε το φόρο που καταβάλουν, δηλαδή το δημόσιο χρήμα, είναι αληθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ