Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας


Τη δυνατότητα - από επιστημονικής πλευράς- συνύπαρξης της υδατοκαλλιέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις και συνθήκες που θα πρέπει να εφαρμοσθούν, υπογράμμισε η υποψήφια Επίτροπος για τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις και την Αλιεία, κ. Δαμανάκη, στην σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Ι.Α.Τσουκαλάς κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ερώτησή του ο κ Τσουκαλάς τόνισε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας και εστιάστηκε στις συχνές αναφορές σε ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες της υδατοκαλλιέργειας στο περιβάλλον και τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι συνήθως παραβλέπεται ότι η βιωσιμότητα δεν περιλαμβάνει μόνο την οικολογική διάσταση, αλλά και την οικονομική και την κοινωνική.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε την άποψη της υποψηφίας Επιτρόπου για τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας και ζήτησε πληροφορίες για τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει για την προώθηση της οργανικής υδατοκαλλιέργειας. Η κ. Δαμανάκη αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία της προώθησης της οργανικής υδατοκαλλιέργειας, η οποία και θα πρέπει να εξετασθεί λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της τροφής που δίνεται στα ψάρια.
Στη συμπληρωματική ερώτησή του, ο κ. Τσουκαλάς θέλησε να πληροφορηθεί τα σχέδια της υποψηφίας Επιτρόπου για την προώθηση της έρευνας και την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων στον εν λόγω τομέα, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις η παραγωγή εξακολουθεί να βασίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους, με δυσμενείς οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η κα Δαμανάκη παραδέχθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Αλιείας διαθέτει μικρά κονδύλια για την έρευνα. Εξέφρασε, ωστόσο, την επιθυμία της να επενδυθούν περισσότεροι χρηματικοί πόροι κατά την υλοποίηση του 8ου Προγράμματος - Πλαισίου και για το σκοπό αυτό προτίθεται να συνεργαστεί με την Επίτροπο αρμόδια για θέματα Έρευνας.
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της αλιείας, δεδομένης της ανεπάρκειας των διαθέσιμων στοιχείων. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία για το 59% των αλιευμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή αλιεία. Η έλλειψη αυτή είναι απαγορευτική για την χάραξη οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής. Η έρευνα δεν είναι μια ασαφής ευγενής δραστηριότητα για την απορρόφηση κονδυλίων. Έχει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταστεί η βάση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία. Ελπίζω η υποψήφια Επίτροπος να κατανοεί την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ