Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Απαιτείται άμεση παρέμβαση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στον γεωργικό τομέα


Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ισπανικής Προεδρίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος μετέφερε στην Ισπανίδα Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος τα κρίσιμα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες αγρότες και την ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις τους. Η ασκούσα την Προεδρία δήλωσε διατεθειμένη να εντάξει στην ατζέντα της προσεχούς συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το ελληνικό αγροτικό ζήτημα.

Ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε από την Ισπανική Προεδρία να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα η κρίση και σε άλλους ευρωπαϊκούς γεωργικούς τομείς, πέραν του γαλακτοκομικού.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του γαλακτοκομικού τομέα εγκρίθηκε έκτακτη κοινοτική ενίσχυση 280 εκατ. ευρώ για τους γαλακτοπαραγωγούς και παράταση της περιόδου αποθεματοποίησης για το βούτυρο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη. Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας τροπολογίες του κ. Παπαστάμκου και συναδέλφων του, ζήτησε την επανενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στα τυροκομικά προϊόντα και πρόβλεψη ικανοποιητικής ενίσχυσης, καθώς και αύξηση των επιλέξιμων προορισμών (π.χ. ΗΠΑ) ως προς τις εξαγωγικές επιστροφές. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 19 Ιανουαρίου κοινοτική ενίσχυση ύψους 18 εκατ. ευρώ για την προώθηση γαλακτοκομικών προϊόντων (πρόκειται για 13 προγράμματα σε 11 κράτη μέλη, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάς), ενώ δεσμεύθηκε να προβεί σε έγκριση και νέου γύρου προγραμμάτων.

Κατά τον κ. Παπαστάμκο ως προς τους δοκιμαζόμενους γεωργικούς τομείς απαιτούνται, μεταξύ άλλων, στοχευμένες παρεμβάσεις, ιδίως για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ένωσης, ενεργοποίηση όλων των διαθεσίμων κοινοτικών μηχανισμών στήριξης της αγοράς (π.χ. αποθεματοποίηση στα σιτηρά), και μέτρα τόνωσης της ζήτησης. Όπως είχε υποστηρίξει και στο πλαίσιο της υιοθέτησης του κοινοτικού προϋπολογισμού 2010, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η διατήρηση ικανοποιητικού περιθωρίου γεωργικών δαπανών στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών σε άλλους γεωργικούς τομείς, πέραν του γαλακτοκομικού.

Επίσης, χρειάζεται ενίσχυση των προγραμμάτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων, τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε τρίτες αγορές, καθώς και ενισχυμένη προστασία των ποιοτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τέλος, ιδιαιτέρως κρίσιμα είναι τα ζητήματα της αναγραφής του τόπου προέλευσης των γεωργικών προϊόντων, καθώς και του εξορθολογισμού της αγοράς και της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την προστασία και των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών.

Σημειώνεται επίσης, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας παρουσιάσθηκε μελέτη σχετικά με την εναλλακτική και βιώσιμη παραγωγή στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος που είχε απευθύνει ο Ευρωβουλευτής κ. Παπαστάμκος προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας.

Τέλος, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε ο κ. Παπαστάμκος προς την Κομισιόν σχετικά με τους Νέους Αγρότες, η απερχόμενη Επίτροπος κα Μποέλ αναφέρει στην απάντησή της ότι οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα μέτρα, τα κριτήρια επιλογής και η επιλογή των δικαιούχων μεταξύ των υποψηφίων, η υπογραφή των συμβάσεων με τους δικαιούχους, οι έλεγχοι και η πληρωμή στους δικαιούχους υπάγονται στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Σημειώνει ακόμη, ότι για την τροποποίηση της χρηματοδοτικής κατανομής οποιουδήποτε μέτρου του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 της Ελλάδας, πρέπει να υποβληθεί επίσημα σχέδιο τροποποίησης στην Επιτροπή για αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαβιβαστεί τέτοια αίτηση στην Επιτροπή για το μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση νέων γεωργών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ