Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι συμπολίτες μας διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, 19 εκατομμύρια εκ των οποίων είναι οι λεγόμενοι «φτωχοί εργαζόμενοι». Όλες οι σχετικές εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα συνεχισθούν, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, επιφέροντας σημαντική αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών και συντάξεων και συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Δεδομένου ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και κρίσης τα ασθενέστερα εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα -άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι- αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσχέρειες επιβίωσης, εντείνεται ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης τους, απειλώντας να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ευρωβουλευτής κ. Κώστας Πουπάκης, με γραπτές του ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάλεσε την Επιτροπή να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, αφενός για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων και αφετέρου για την ενδυνάμωση της πρόσβασης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας, μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πουπάκης κάλεσε την Επιτροπή να επεξεργασθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των εισοδηματικά ασθενέστερων, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να διασφαλισθεί για αυτούς ένα αξιοπρεπές όριο διαβίωσης. Παράλληλα πρότεινε την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των ευπαθών και αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση, με την υποστήριξη, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, των φορέων, που εκπονούν προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης υπέρ των ανέργων και των μειονεκτούντων ατόμων.
Επιπρόσθετα, ο έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα κράτη-μέλη για τη σύσταση δημόσιων δικτύων προστασίας των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, με ειδικές ρυθμίσεις, όπως η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση, μέσω έκτακτων επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και εκπτωτικών καταναλωτικών κουπονιών, προκειμένου να διασφαλισθεί η πρόσβαση τους σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Τέλος, ο κ. Πουπάκης επεσήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης της ενεργής και ουσιαστικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και των μη κυβερνητικών οργανισμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας και της οικονομικής εξαθλίωσης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση της Στρατηγικής 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου