Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) για το πρόγραμμα «Καλλικράτης».


Με αφορμή τόσο το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) όσο και το ψήφισμα της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΤΕΔΚΕ), η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) απευθύνεται στους Σερραίους για να τους προειδοποιήσει να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί σε όσα τους παρουσιάζουν σχετικά με το νέο διοικητικό πρόγραμμα «Καλλικράτης». Οι παρατάξεις του Δήμου εστιάζουν στα προβλήματα που θα προκύψουν από το νέο πρόγραμμα, σκόπιμα κατά την άποψή μας, κύρια στην οριοθέτηση των νέων δήμων και αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα κύριο και σημαντικότερο: Ποιους εξυπηρετεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η ΔΑΣ επισημαίνει οτι το μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι ο λαός. Αυτός είναι που στο τέλος θα κληθεί να πληρώσει τη νέα διοικητική δομή και μάλιστα με πολύ αυξημένους νέους φόρους, ΦΠΑ, και εισφορές για υπηρεσίες που μέχρι τώρα θεωρούνταν δωρεάν. Θα κληθεί να πληρώσει για το αποκεντρωμένο σχολείο του παιδιού του, μιας και το κράτος θα απαλλαγεί από την υποχρέωσή του να συντηρεί πλέον τα σχολεία, θα κληθεί να πληρώσει για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις οτι αυτή θα μπορεί να παρέχεται από τους Δήμους. Το ίδιο για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δραστηριότητα ή συμμετοχή.
Όλα αυτά γίνονται για να μπορέσουν ακόμα πιο εύκολα να εισχωρήσουν οι διάφορες επιχειρήσεις και ιδιώτες σε τομείς που ήταν αποκλειστικά δημόσιοι όπως ήταν η Παιδεία και η Υγεία. Τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θα γενικευτούν και θα γίνουν ο μόνος τρόπος λειτουργίας των Δήμων. Οι Δήμοι θα καταντήσουν εισπρακτικά εργαλεία στα χέρια των επιχειρηματιών. Οι εργαζόμενοι θα βλέπουν το μισθό τους να εξανεμίζεται και να αυξάνει μόνο τον πλούτο των επιχειρηματιών παρέχοντας στους δημότες κακής ποιότητας για την τιμή τους υπηρεσίες.
Υπάρχει εμπειρία. Μέχρι τώρα οι Σερραίοι έχουν δοκιμάσει πολύ καλά τι σημαίνει να περνάνε οι υπηρεσίες στους Δήμους. Δοκίμασε τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, τη Βοήθεια στο Σπίτι, κλπ.
Σημαίνει:
· Επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών, ακατάλληλα κτίρια, ελλιπές, απλήρωτο και με ελαστικές σχέσεις εργασίας επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.
· Ημερομηνία λήξης στα προγράμματα.
· Περιορισμένος αριθμός ανθρώπων που ωφελούνται από αυτά.
· Αποσπασματικότητα και υποβάθμιση των υπηρεσιών, κατακερματισμός και διαφοροποίηση ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου ή ομάδα δήμων, ανάλογα με τις χορηγίες που καταφέρνουν να αποσπάσουν από εταιρείες.
Η ΔΑΣ αγωνίζεται για ένα διοικητικό σύστημα Κεντρικό και Τοπικό τέτοιο που να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια το λαό και μόνο αυτόν. Ένα σύστημα που θα στηρίζεται αποκλειστικά στο λαϊκό έλεγχο και λαϊκή συμμετοχή στην διοίκησή του. Έλεγχος που θα γίνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους για το τι πληρώνουν, πόσο πληρώνουν και τι απολαμβάνουν. Μια δομή τέτοια που να μπορεί ο λαός να απολαμβάνει τα αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Πολιτισμού του Αθλητισμού εντελώς δωρεάν μιας και ο ίδιος ο λαός είναι αυτός που παράγει αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου τον κοινωνικό πλούτο.
Γύρω από αυτή τη στάση και την αντίληψη για το σχέδιο Καλλικράτης καλεί η ΔΑΣ όλο το σερραϊκό λαό να συσπειρωθεί γύρω από τις θέσεις της και να την ενισχύσει. Να ενισχύσει στην ουσία τον ίδιο τον εαυτό του. Για να μη πέσει για μια ακόμη φορά θύμα των αρπακτικών που με πρόσχημα το νέο και το σύγχρονο εφαρμόζουν ότι πιο αντιδραστικό τους προτείνει η αδηφάγα αστική τάξη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ