Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΝΑΙ ΣΤΙΣ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ", ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ


Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από τις απαντήσεις της υποψήφιας Επιτρόπου για θέματα κλιματικής αλλαγής, Connie Hedegaard, στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, κατά τη διάρκεια της σημερινής της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κα. Hedegaard υποστήριξε την εισαγωγή "πράσινων κανόνων" στις δημόσιες προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (green procurement), θεωρώντας ότι υπάρχουν "πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι δημόσιοι τομείς στην ΕΕ θα μπορούσαν να .ωθήσουν την αγορά στη σωστή κατεύθυνση και δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις δυνατότητες αρκετά".

Η Δανή υποψήφια Επίτροπος τάχθηκε επίσης καθαρά κατά της συνέχισης των επιδοτήσεων των υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει της επικείμενης στο τέλος του χρόνου λήξης του κανονισμού για την επιδότηση λιθάνθρακα και της συζήτησης που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για την πιθανή συνέχισή τους. Οι επιδοτήσεις για παραγωγή του κατ' εξοχήν "βρώμικου" περιβαλλοντικά και κλιματικά κάρβουνου ξεπερνούν στην Ευρώπη τα 3 δισ. Ευρώ (κυρίως στη Γερμανία και Ισπανία), ενώ διεθνώς οι συνολικές επιδοτήσεις υδρογονανθράκων φτάνουν τα 300 δισ. δολάρια και με βάση πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ ευθύνονται (μέσω της διαστρέβλωσης των αγορών ενέργειας), για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Δανή υποψήφια Επίτροπος "αν πρόκειται να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα (σ.σ. υδρογονάνθρακες), τότε όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι σοφό να επιδοτούμε αυτά τα καύσιμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ