Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Προστασία των καταναλωτών ζητεί η κα Μαριέττα Γιαννάκου


Ενίσχυση του υπεύθυνου δανεισμού και προστασία των καταναλωτών ζητεί με ερώτησή της προς την Ευρ. Επιτροπή η Επικεφαλής της Ομάδος των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου.

Την ενίσχυση της συμβουλευτικής υποστήριξης των καταναλωτών, καθώς και το ζήτημα των ψιλών γραμμάτων των συμβάσεων καταναλωτικής πίστης, έφερε με γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση, ενώπιον της Ευρ. Επιτροπής, η επικεφαλής της Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου.

Στην ερώτηση της η κα. Γιαννάκου επισημαίνει ότι η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση καταδεικνύει τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τα στεγαστικά, αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια. Ειδικότερα, η υπερχρέωση από τα καταναλωτικά δάνεια αποτελεί μείζον ζήτημα και για τους Έλληνες καταναλωτές. Με την ενσωμάτωση στο δίκαιο των κρατών μελών της Οδηγίας για την καταναλωτική πίστη, η κα Γιαννάκου αναφέρεται στη σημασία που αποκτά η προσυμβατική πληροφόρηση και ζητεί από την Επιτροπή να λάβει θέση στο εάν είναι αναγκαία η παρουσία θεσμών συμβουλευτικής υποστήριξης των καταναλωτών, η οποία να λειτουργεί προληπτικά προς την κατεύθυνση της αποφυγής της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Παράλληλα, καλεί την Επιτροπή να απαντήσει εάν η τροποποίηση ή ακόμη και η κατάργηση των λεγόμενων ψιλών γραμμάτων στις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Οδηγίας, θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο προληπτικής προστασίας των καταναλωτών, ενισχύοντας παράλληλα τον τραπεζικό ανταγωνισμό.

Τέλος, η επικεφαλής της Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, υπογραμμίζει ότι η νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος διασφαλίζει την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών με τη δημιουργία της κουλτούρας του υπεύθυνου δανεισμού και καλεί την Επιτροπή να υποστηρίζει τον ενδελεχή έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών πριν από τη σύναψη κάθε νέας σύμβασης καταναλωτικού δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ