Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας


Η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας που πλήττει τους νέους μέσω της αξιοποίησης των δεξιοτήτων τους και της παροχής πραγματικών ευκαιριών απασχόλησης σύμφωνα με τα προσόντα τους αποτέλεσαν κεντρικά σημεία της παρέμβασης του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Γ. Παπανικολάου στη διαδικασία ακρόασης του υποψηφίου Επιτρόπου για το χαρτοφυλάκιο της Απασχόλησης και των Κοινωνικών υποθέσεων, κ. Αντόρ.

Η εύρεση εργασίας καθίσταται πλέον, λόγω και της οικονομικής κρίσης ακόμα πιο δυσχερής ιδιαιτέρως για τους νέους, ενώ ακόμα και όταν καταφέρνουν να βρουν μία θέση απασχόλησης, η απασχόληση αυτή πολύ συχνά είναι κατώτερη των προσόντων που απέκτησαν μέσω της εκπαίδευσης.

Με το πρώτο σκέλος της ερώτησης του, ο κ. Παπανικολάου, ζήτησε να πληροφορηθεί τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει ο υποψήφιος Επίτροπος να διευκολύνει τη μετάβαση των νέων από τις σπουδές στην επαγγελματική ζωή, προκειμένου να αξιοποιούνται πλήρως και εγκαίρως οι δεξιότητες τους. Στην απάντηση του ο κ. Αντόρ τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό αφορά τόσο τα συστήματα εκπαίδευσης, όσο και την αγορά εργασίας κάθε κράτους μέλους και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων που ενδέχεται μακροπρόθεσμα να έχει μεγαλύτερο κόστος για την κοινωνία.

Στο δεύτερο μέρος της ερώτησης του Ευρωβουλευτή αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει ο υποψήφιος Επίτροπος, προκειμένου περισσότεροι νέοι να αποκτούν χρήσιμη εργασιακή εμπειρία, ο υποψήφιος Επίτροπος αναγνώρισε την ανάγκη αυτή, χωρίς όμως να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ