Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Λαθρομετανάστευσης. Το βάρος σηκώνει ο Ευρωπαϊκός Νότος


Παραμένει κενό γράμμα η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης στον τομέα της λαθρομετανάστευσης. Το βάρος σηκώνει ο Ευρωπαϊκός Νότος.

Την ανάγκη επίδειξης πραγματικής αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη του νότου της ΕΕ, που υφίστανται σήμερα ασφυκτικές πιέσεις λόγω των μεγάλων ροών παράνομων μεταναστών, υπογράμμισε με ερώτηση του προς την υποψήφια Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κα Cecilia Malmström, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι γίνονται συχνές αναφορές στην αλληλεγγύη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά στην πράξη έχει σημειωθεί ελάχιστη ουσιαστική πρόοδος στην επίδειξη αυτής και ρώτησε την υποψήφια Επίτροπο με ποιο τρόπο σκοπεύει να κάνει την αλληλεγγύη να δουλέψει στην πράξη, αλλά και αν τάσσεται υπέρ της επίδειξης αλληλεγγύης σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση. Στην απάντησή της η κα Malmström αναγνώρισε την πίεση που ασκείται σε κάποια κράτη μέλη. Τόνισε δε ότι το πρόβλημα στη Μεσόγειο εντείνεται από ανθρώπινες τραγωδίες που συχνά εκτυλίσσονται και για το λόγο αυτό απαιτείται η έντονη δραστηριοποίηση της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό εκδήλωσε την πρόθεση να ενισχύσει την Frontex, αλλά και να αξιοποιήσει το Γραφείο Ασύλου, που σύντομα θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο, προκειμένου να ενισχυθεί η δράση τον τομέα της επανεισδοχής. Παραδέχθηκε ότι το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης απαιτεί μία συνολική αντιμετώπιση. Τόνισε δε ότι πολιτικά δεν γίνεται να πιέσουμε τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη. Έμφαση πρέπει να δοθεί στα μέσα που διαθέτουμε, στα κίνητρα που μπορούμε να παρέχουμε στα κράτη μέλη αλλά και στην πολιτική πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε σε αυτά για περισσότερη συμμετοχή και επίδειξη αλληλεγγύης, δεδομένου ότι όλα τα κράτη δεν είναι εξίσου πρόθυμα να συνεργαστούν.

Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής του, ο κ. Παπανικολάου αφού παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία που αποκαλύπτουν την πίεση που υφίσταται ο Ευρωπαϊκός Νότος και κυρίως η Ελλάδα, ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο σκοπεύει η κα Malmström να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων υποδομών υποδοχής για τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και στη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών με ένα τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης από τη μία πλευρά και από την άλλη θα εκφράζει την αλληλεγγύη στην πράξη προς τα κράτη μέλη που δέχονται μεγάλα κύματα παράνομων μεταναστών. Η κα Malmström απευθυνόμενη στον κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό στα πλαίσια της επίδειξης αλληλεγγύης μερικές χώρες να μεταφέρουν τεχνογνωσία στις χώρες που υφίστανται μεγαλύτερη πίεση. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρέπει να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη για διεθνή προστασία και για το λόγο αυτό δεσμεύτηκε να κάνει προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ