Εγγυήσεις για ένα ουδέτερο και ανοιχτό Διαδίκτυο από την υποψήφια Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα
Η προστασία της ουδετερότητας του Διαδικτύου αποτέλεσε το κύριο θέμα ερώτησης που απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ, κ. Ι.Α.Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, προς την υποψήφια Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα ("Digital Agenda"), κα. Neelie Kroes, κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη συχνή παραβίαση του ουδέτερου χαρακτήρα του Διαδικτύου κατά τη μεταφορά πληροφοριών και υπηρεσιών λόγω επιχειρηματικών ή πολιτικών συμφερόντων (π.χ. Κίνα, Ιράν) και ζήτησε τη δέσμευση της υποψήφιας Επιτρόπου για τη λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν ένα ουδέτερο και ανοιχτό Διαδίκτυο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα των υπηρεσιών μεταφοράς φωνής μέσω του Διαδικτύου (Voice over IP), που συχνά παρεμποδίζονται από παρόχους κινητής τηλεφωνίας και ζήτησε πληροφορίες για τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει η υποψήφια Επίτροπος για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.
Στις απαντήσεις της, η κα. Kroes, πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού, τόνισε τη σημασία της ουδετερότητας του Διαδικτύου και επεσήμανε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση από κοινού με τους εθνικούς ρυθμιστές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασής της. Σύμφωνα με την υποψήφια Επίτροπο, ο περιορισμός της πρόσβασης σε περιεχόμενο ή υπηρεσίες μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο για λόγους ασφαλείας και στις περιπτώσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam) και όχι για εμπορικούς λόγους. Επίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του Κυβερνοχώρου, όπως η περίπτωση της Google στην Κίνα, αποτελεί σαφή παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Σε συμπληρωματική ερώτησή του, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς, καθώς και στα ασύρματα δίκτυα που θα προκύψουν από την απελευθέρωση συχνοτήτων λόγω της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση (το επονομαζόμενο «ψηφιακό μέρισμα» - "digital dividend") και ζήτησε πληροφορίες για το κατά πόσο η αρχή της ουδετερότητας πρέπει να αποτελέσει δεσμευτική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των δικτύων αυτών. Η απάντηση της υποψήφιας Επιτρόπου θεωρείται άκρως ικανοποιητική για τους υπερμάχους του ανοιχτού Διαδικτύου, καθώς υποστήριξε σθεναρά την αρχή της ουδετερότητας ως προϋπόθεση για όλα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Σημείωμα:
Το «Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο», δηλαδή η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν περιλαμβάνει σαφείς προβλέψεις για τη διαφύλαξη της ουδετερότητας του Διαδικτύου, αν και κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφραστεί υπέρ ενός ανοιχτού και ουδέτερου Διαδικτύου.
Οι υποστηρικτές της ουδετερότητας του Διαδικτύου εφιστούν την προσοχή στις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι πάσης φύσεως περιορισμοί στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξή του, αλλά και στον δημοκρατικό ρόλο που αυτό έχει αποκτήσει στις σύγχρονες κοινωνίες. Επισημαίνουν ότι μόνο τα ανοιχτά, ουδέτερα δίκτυα είναι σε θέση να προάγουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που για πάνω από 80 χρόνια υποστηρίζουν την τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη, μέσα από τον γενικής χρήσης και ουδέτερο χαρακτήρα τους. Το θέμα της ουδετερότητας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων είναι πολύ προγενέστερο της εποχής του Διαδικτύου. Ήδη από το 1860 είχε θεσμοθετηθεί στις Η.Π.Α. η ισότιμη αντιμετώπιση των τηλεγραφημάτων από τις τηλεγραφικές εταιρείες, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να προωθούν κάθε τηλεγράφημα με την σειρά που το παραλάμβαναν, ανεξαρτήτως του αν ο αποστολέας ήταν ιδιώτης ή εταιρεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου