Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Απάντηση Κ. Μπατζελή στον ΗΛΙΑ ΠΟΛΑΤΙΔΗ


Απάντηση έδωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Μπατζελή σε ερώτηση που υπέβαλε προς το Υπουργείο ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Ηλίας Πολατίδης και αφορούσε την αδικία που υφίσταται σε μερίδα αγροτών σχετικά με τον καθορισμό του εισοδήματός τους. Ο κ. Πολατίδης ανέφερε στην Ερώτησή του ότι το δημόσιο καλύπτει το κόστος συντάξεως και υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ στους αγρότες των οποίων το αγροτικό εισόδημα υπερβαίνει το 51% του συνολικού. Έτσι όμως δημιουργείται πρόβλημα ειδικώς στους συνταξιούχους του ΟΓΑ διότι με δεδομένη την πτώση του αγροτικού εισοδήματος και την προχωρημένη ηλικία που δεν επιτρέπει την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων, το εισόδημα από την σύνταξη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπερβαίνει το αγροτικό και έτσι υποχρεούνται να πληρώσουν για την υποβολή δηλώσεως ΟΣΔΕ. Λόγω των χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ και της προχωρημένης ηλικίας των συνταξιούχων που δεν τους επιτρέπει δραστηριότητα σε τέτοιο μέγεθος που να εξασφαλίζει επαρκές εισόδημα, η καταβολή του ποσού για την υποβολή δηλώσεως ΟΣΔΕ καταντά δυσβάστακτη. Γι’ αυτό, ο Σερραίος Βουλευτής ερωτούσε το Υπουργείο εάν προτίθεται να άρη αυτήν την αδικία.

Η κ. Μπατζελή, λοιπόν, στη απάντησή της παραδέχεται την συγκεκριμένη ανισότητα και αναφέρει τα εξής: «Με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς στην χώρα μα και την Ευρωπαϊκή Ένωση η σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί αγροτικό εισόδημα και ως εκ τούτου αρκετοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν κατέστη δυνατόν να ωφεληθούν από το μέτρο. Γίνεται εξέταση της κατάστασης που διαμορφώθηκε το 2009 και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την εφαρμογή του ελέγχου υγείας της ΚΑΠ (Health Check) στην χώρα μας. Μετά από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ο αριθμός των δικαιούχων ενίσχυσης συνταξιούχων του ΟΓΑ που δεν εντάσσονται στο σημερινό σύστημα κάλυψης του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων καθώς και η δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης θέματα που αφορούν τον καθορισμό του αγροτικού εισοδήματος αποτελούν αντικείμενο συστηματικής μελέτης και ενδελεχούς εξέτασης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικές επιλογές που θα ανακοινωθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Το σχόλιό μας είναι το εξής. Και αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της Ν.Δ., σε διαφόρους τομείς ακολουθούν την ίδια και απαράλλακτη τακτική. Παραδέχονται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, πάντα το εξετάζουν (μπράβο τους!) και πάντα υπόσχονται αόριστα για λήψη καταλλήλων μέτρων στο μέλλον, τα οποία όμως ποτέ δεν λαμβάνονται και έτσι τα προβλήματα διαιωνίζονται σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Ο ΛΑ.Ο.Σ. πάντως θα παρακολουθεί το συγκεκριμένο θέμα διότι για τους Έλληνες αγρότες το μαχαίρι ήδη έχε τρυπήσει το κόκκαλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ