Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ηλία Πολατίδη


Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κ. Μπατζελη υπέβαλε ο Βουλευτής Σερρών κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με τα αυθαίρετα πρόστιμα προς τους καλλιεργητές και μεταποιητές βιομηχανικής τομάτας στον Ν. Σερρών. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Πολατίδη έχει ως εξής:
Με πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων βεβαιώθηκε πρόστιμο στους καλλιεργητές και μεταποιητές βιομηχανικής τομάτας στο Ν. Σερρών . Το πρόστιμο βασίστηκε σε λανθασμένη ερμηνεία εγγράφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών συμφώνως προς την οποία κάθε παραγωγή κατα στρέμμα άνω των 7 τόννων στο Ν. Σερρών θεωρείται εικονική .Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για άλλους νομούς στους οποίους οι αγρότες δηλώνουν πολύ μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις αλλά εισπράττουν επιδοτήσεις κανονικά.
Με βάση το αυθαίρετο αυτό πόρισμα έχουν βεβαιωθεί συνολικά πρόστιμα άνω των 9 εκ. ευρώ στις βιομηχανίες, στις ομάδες παραγωγών και σε πάνω από 800 μεμονωμένους αγρότες. Το ποσόν αυτό είναι αδύνατον να εισπραχθεί και η επιμονή στην είσπραξή του θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην καταστροφή τον κλάδο της βιομηχανικής τομάτας στον Νομό. Η παραγωγή αυτή είναι η πλέον προσοδοφόρος για τους αγρότες και η εγκατάλειψή της θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση το διαρκώς μειούμενο εισόδημά τους.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι με βάση τα ισοζύγια, τα τελικά προϊόντα που τιμολογήθηκαν στις συγκεκριμένες καλλιεργητικές περιόδους συμφωνούν απολύτως με τις ποσότητες τομάτας που έχουν δηλωθεί.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Εχει την πολιτική βούληση το υπουργείο να παρέμβει προκειμένου να άρει την αδικία εις βάρος των παραγωγών του Ν. Σερρών;
2) Εχει γίνει μελέτη των επιπτώσεων που θα έχει στην Εθνική Οικονομία η διακοπή της παραγωγής βιομηχανικής τομάτας στον Νομό;

1 σχόλιο:

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ