Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

"Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ"


ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΜΠΑΝΗ

Ως η «ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ» τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Σαμπάνης ότι μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια του κ. Ιωάννη Βλάχου, Δημάρχου του Δήμου των Σερρών, παραφράζοντας τον τίτλο της κινηματογραφικής ταινίας η «ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ».

Η ενέργεια αυτή του κ. Βλάχου αιφνιδίασε τους συμβούλους και συνεργάτες του. Ο κ. Βλάχος προβληματίστηκε αρκετά αλλά απ’ ότι φαίνεται οι άμεσοι συνεργάτες του τον έβγαλαν προς στιγμήν από τη δύσκολη θέση λέγοντάς του να μην ορίσει κανένα Αντιδήμαρχο.

Από πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης ένας μικρός αριθμός συμβούλων από την παράταξη του κ. Βλάχου φέρονται ως δυσαρεστημένοι ενώ κάποιοι άλλοι ούτε κρύο ούτε ζέστη μιας και γεύτηκαν και τον τιμητικό τίτλο του Αντιδημάρχου αλλά και τον «καρπό» αυτής της θέσης, δηλαδή, την αποζημίωση.

Η απόφασή του κ. Βλάχου να μην ορίσει Αντιδημάρχους αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Οι Αντιδήμαρχοι προβλέπονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και μάλιστα αναφέρεται ότι τους ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες και επικουρούν το Δήμαρχο στο έργο του.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μη τοποθέτηση Αντιδημάρχων αποτελεί ένα καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του ίδιου του κ. Βλάχου. Εξάλλου, όπως λέγεται από τους δημότες αλλά και από δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων, ο σημερινός Δήμαρχος έχει απογοητεύσει τους δημότες του με αποτέλεσμα να μην έχει την υποστήριξη αλλά και την προτίμησή τους σε περίπτωση που εκ νέου διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο.

Ο κ. Βλάχος υποστήριξε ότι με την απόφαση κατάργησης των Αντιδημάρχων θα επιτύχει την βελτίωση - επίλυση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου των Σερρών, όμως, την ίδια στιγμή ο ίδιος συνεχίζει να λαμβάνει την αποζημίωσή του όπως επίσης συνεχίζουν να λαμβάνουν την αποζημίωσή τους τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και οι πρόεδροι των επιχειρήσεων Δ.Ε.Υ.Α.Σ., της Κ.Ε.Π.Σ. καθώς και του Αθλητικού Οργανισμού.

Σύμφωνα με την άποψη αρκετών δημοτών η κατάργηση των Αντιδημάρχων αποφασίστηκε πιθανότατα επειδή ο κ. Βλάχος βρισκόταν σε αδυναμία, μήπως και υπάρξουν αντιδράσεις με την αντικατάσταση ορισμένων συμβούλων με τελικό αποτέλεσμα τις διαρροές και διακινδυνεύσει να «χαλάσει» ο μαγικός αριθμός των 14 ψήφων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βλάχος ωστόσο δεν ξέχασε να αφήσει και κάποιο «παραθυράκι». Έτσι σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου αλλά και του πρώην Αντιδημάρχου κ. Δάγκου στα μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή σε περίπτωση βελτίωσης των οικονομικών του Δήμου, είναι στις προθέσεις του να τοποθετήσει εκ νέου Αντιδημάρχους αργότερα. Κι εδώ όμως λέγεται ότι σκέφτηκε «πονηρά», δηλαδή, αφού πρώτα προωθήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση κάποια «δύσκολα» θέματα.

Με την υπόσχεση τοποθέτησης Αντιδημάρχων αργότερα έχει και αυτό τη σημασία του. Συγκεκριμένα άλλες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις όταν τοποθετείς σήμερα ένα Αντιδήμαρχο στη θέση κάποιου άλλου Αντιδημάρχου και επίσης είναι τελείως διαφορετικό να τοποθετείς ένα Αντιδήμαρχο αργότερα π.χ. γύρω στο Πάσχα σε μια θέση που δεν θα υπάρχει κανείς Αντιδήμαρχος μιας και όλοι αυτή τη στιγμή έχουν καταργηθεί.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να σκεφτεί ότι ο κ. Βλάχος δεν έμεινε ικανοποιημένος από τους Αντιδημάρχους που χρησιμοποίησε τα τρία προηγούμενα χρόνια όπως επίσης και ότι δεν εμπιστεύεται τους τέσσερις εναπομείναντες συμβούλους του συνδυασμού του που επρόκειτο να αναλάβουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέσεις Αντιδημάρχων. Η ενέργεια αυτή του κ. Βλάχου μπορεί να θεωρηθεί ως αψυχολόγητη, ότι απαξιώνει τους Δημοτικούς Συμβούλους και συνεργάτες του, ότι τους μειώνει και τους εξευτελίζει.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ποιος θα μπορούσε να εμπιστευθεί και να ακολουθήσει τον κ. Βλάχο σε περίπτωση που αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος για Δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές με τον «Καλλικράτη» ; ; ;

Εγώ είναι βέβαιο πως όχι. Εξάλλου το έχω δηλώσει δημοσίως αρκετές φορές.

(Προσοχή: Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ο υπογράφων το ανωτέρω κείμενο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε αλλά και ούτε επιθυμεί να αναλάβει θέση Αντιδημάρχου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ