Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Τριετή εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας


Τριετή εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, υπέγραψαν το μεσημέρι εργοδότες και εργαζόμενοι, για τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Για το 2010 δεν θα δοθεί αύξηση, αλλά από τον Ιούλιο του 2011, θα δοθεί 1,5% στους μισθούς, και 1,7%, για το 2012.

Στη σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζονται τακτικές αποδοχές, οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται. Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα, όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους. Παράλληλα προβλέπεται ότι η σύμβαση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, κάτι που διασφαλίζει ότι ο εισαγωγικός μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου δεν μπορεί να είναι κάτω από 740 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έκανε λόγο για αποτύπωση της βούλησης του ιδιωτικού τομέα να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων και για μέτρα – ασπίδα απέναντι στην κρίση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ως πράξη ευθύνης και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μέγγενη και εκτίμησε, ότι η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης κρατάει ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποτελεί κάποιο φως στο τούνελ που έχει επιβάλλει η τρόικα των δανειστών της χώρας και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι ολοκληρώθηκε έξω από τη Βουλή, η διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους ΟΤΑ, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις, ενώ συνδικαλιστές του δημοσίου προειδοποιούν επίσης και για προσφυγές κατά των ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου.

Δηλώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει επί της ουσίας τη θετική κατάληξη στις συλλογικές διαπραγματεύσεις , τόνισε ωστόσο, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κοινωνική ειρήνη και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

To KKE σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα. «Η σύμβαση που υπέγραψε, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι σύμφωνη με την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των μισθών. Τα περί εξασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν εμπαιγμό, αφού έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, την φοροεπιδρομή και την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ