Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Επίσκεψη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νιγρίτα


Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη Σέρρες το Σάββατο 10/7/2010, η Δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα υπέβαλλε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νιγρίτας.

Ειδικότερα οι άξονες στους οποίους δόθηκε έμφαση είναι :

  1. Την αξιοποίηση γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα έγινε αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τη Δημοτική αρχή και στην ανάγκη συνολικής διαχείρισης του πεδίου από τους νέους Δήμους που προκύπτουν από την Διοικητική μεταρρύθμιση, και ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας η εκμίσθωση από το Δήμο μας του αδιάθετου πεδίου ώστε να κατασκευαστεί ένα δίκτυο γεωτρήσεων για χρήση από αγροτικές μονάδες με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει την αειφόρα διαχείριση για να εξαλειφθούν σοβαρές αμέλειες του παρελθόντος που είχαν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  1. Ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού & μικρών μονάδων παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού και με δεδομένη την εκφρασμένη θέληση της κυβέρνησης για προώθηση πράσινων επενδύσεων η Δήμαρχος Νιγρίτας στο υπόμνημα της αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική αρχή για την αξιοποίηση της Κοιλάδας του Αγίου Παντελεήμονα, μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους αφού βρίσκεται στους πρόποδες του Βερτίσκου, στις εκβολές του Μεγάλου Ρέματος, όπου έχει δημιουργηθεί ένας μικρός υδροβιότοπος με πλούσια ορνιθοπανίδα, που παρ΄ όλο που δεν εντάσσεται στις περιοχές ΝΑΤURA παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός κέντρου αναψυχής και διημέρευσης στην περιοχή και την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με αντικείμενο τις ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων στη φύση (π.χ. πεζοπορία, mountain bike, παρατήρηση πουλιών, παραγωγή και προώθηση αγροτουριστικών προϊόντων κ.λ.π.),

Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημοτική αρχή ολοκλήρωσε :

Α) Μελέτη φυτοτεχνικών εργασιών (φυτοτεχνική διαμόρφωση περιβάλλοντος

Β) Μελέτη οργάνωσης χώρου δασικής αναψυχής και διημέρευσης

Γ) Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Οργάνωση χώρου δασικής αναψυχής στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Δ.Δ. Θερμών «

Δ) Οριοθέτηση ρέματος Γκουλιαμαράκας (τμήμα κοιλάδας Αγ. Παντελεήμονα)

που αφορούν παρεμβάσεις ήπιας κλίμακας ( φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για τον καθαρισμό της λίμνης, την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας, σήμανση μονοπατιών για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση κ.λ.π. ) συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 900.000,00 € με σκοπό την ένταξη τμήματος του έργου στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, (Μικρά δημόσια έργα ΟΠΑΑΧ) Μέτρο 3.2.3. «Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς» αλλά και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

\\Dimarxos\shareddocs\Τα έγγραφα μου - Δήμαρχος\ΜΕΛΕΤΕΣ\ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ - ΘΕΡΜΑ\ΜΠΕ\Χάρτης_Υφ_Προτ_Υποδομών_ΠΠΕΑ.jpg

σχέδιο :Περιοχή παρέμβασης Κοιλάδας Αγίου Παντελήμονα

  1. Μικρά Δημόσια έργα με στόχο την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού

Παρ΄ όλο που οι ανάγκες σε έργα υποδομών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού είναι πολλά σε σχέση με τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία στο υπόμνημα αναφέρθηκαν οι προτεραιότητες σε έργα που μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο 3.2.1 «Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό» του Ε.Π. Αλέξανδρος Μπαλτατζής για τις περιοχές ΟΠΑΑΧ :

Α) Βελτίωση τοπικού δικτύου αγροτικής οδοποιίας το οποίο εμφανίζει προβλήματα βατότητας, και μη ασφαλής προσπελασιμότητας προς τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και παράλληλα αυξημένο κόστος συντήρησης.

Προτεραιότητα δίνεται στους αγροτικούς άξονες :

  • Σύνδεση Δημοτικού Διαμερίσματος Τερπνής Δήμου Νιγρίτας με Δημοτικό Διαμέρισμα Νικόκλειας Δήμου Βισαλτίας, προϋπολογισθείσας δαπάνης 280.000,00 €
  • Σύνδεση Αγροτικής Γέφυρα Τρανού Λάκκου με Επαρχιακή Οδό Ανθής – Φλαμπούρου, προϋπολογισθείσας δαπάνης 260.000,00 €

Β) Βελτίωση αρδευτικού δικτύου Τεπνής Δημοτικό διαμέρισμα που περιλαμβάνεται στις περιοχές παρέμβασης ΟΠΑΑΧ, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος σε συνεργασία με το Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. και αφορά στην συγκεκριμενοποίηση των επεμβάσεων που απαιτούνται για την αναβάθμιση και βελτίωση του συλλογικού αρδευτικού δικτύου στο Δ.Δ. Τερπνής το οποίο σήμερα δεν καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες και παράλληλα λόγω της παλαιότητας του, το οποίο κατασκευάστηκε εμπειρικά, χωρίς μελέτη, παρουσιάζονται καθημερινά πολλά προβλήματα στη λειτουργία του και κυρίως στην επαρκή τροφοδοσία του.

  1. Μεγάλα έργα αγροτικών υποδομών

Στο σημείο αυτό τέθηκαν οι προτεραιότητες του Δήμου ως προς :

Α) Την ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων, και την ανάγκη κατασκευής υδροταμιευτήρων, σημειώνοντας ότι υπάρχει ώριμη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το μέτρο 7.4. του Ε.Π. ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ( Γ’ ΚΠΣ), και ολοκληρώθηκε το 2008 για την ένταξη έργου με αντικείμενο την κατασκευή υδροταμιευτήρα χωρητικότητας 400.000 μ3., προϋπολογισθείσας δαπάνης περίπου 5 εκ. Ευρώ, ο οποίος μπορεί να καλύψει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης και να σταματήσει η υπεράντληση των υπογείων υδάτινων πόρων. Παράλληλα με την κατασκευή του έργου δημιουργείται μια τεχνητή ορεινή λίμνη που συμβάλλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας, ενώ μπορεί να παραχθεί και ενέργεια με την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού έργου.

Β) Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Νιγρίτας

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής παράλληλων έργων στην περιοχή του αγροκτήματος Νιγρίτας όπου πραγματοποιήθηκε το 2008 ο εκούσιος αναδασμός, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας και την εξυπηρέτηση της αγροτικής παραγωγής και η δυνατότητα ένταξης τους στο μέτρο 125 Δράση Α2 Έργα Αναδασμών του Ε.Π. Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

5. Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Στο σημείο αυτό η δήμαρχος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για την υλοποίηση πολιτικών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αναφερόμενη σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Νιγρίτας όπως :

Α. Η υλοποίηση προγράμματος «Διαχείριση αγροχημικών συσκευασιών» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Διασυνοριακής Συνεργασίας MED, με το Δήμο Νιγρίτας να έχει ρόλο συντονιστή ( lead partner) και λοιπούς εταίρους το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό LanguedocRoussillon (FR), το Πανεπιστήμιο Basilicata (IT), το Δήμος Cellamare (IT) και το Πανεπιστήμιο Lleida (ES), το οποίο εγκρίθηκε και ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 και αφορά πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών στη Νιγρίτα και το Cellamare, αλλά και το γενικότερο σχεδιασμό ενός περιβαλλοντικά φιλικού και οικονομικά βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης αυτών των συσκευασιών σε μεσογειακό επίπεδο.

Β. Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων με εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών, όπως το καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην περιοχή αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, από τη Δ/ση Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ» βάση του οποίου οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να αντλούν πληροφόρηση για την ποσότητα και το χρόνο άρδευσης ανάλογα με την καλλιέργεια, βάσει μετεωρολογικών δεδομένων που καταγράφονται από τρεις (3) μετεωρολογικούς σταθμούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ευθύνης του Τ.Ο.Ε.Β. Νιγρίτας και συγκεκριμένα στα αντλιοστάσια Α9, Α11 και Α12. ( http://balkenv.mine.nu:9088/ ) . Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων από 20% μέχρι και 40% ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ