Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ:Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο


Το Σχέδιο Νόμου περί δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης αποτελεί μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που στοχεύει στην ριζική αλλαγή και στον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών στη χώρα μας, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, είναι σαθρό, πρόχειρο, αδιαφανές, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό. Δυστυχώς, πολιτικές ολιγωρίας, αδράνειας και εφησυχασμού μας έφεραν σήμερα σε αυτή την τραγική κατάσταση. Η αλλαγή αυτού του πλαισίου και ο εκσυγχρονισμός του είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητος. Τα προβλήματα που παρουσιάζει το δημοσιονομικό σύστημα και ο κρατικός προϋπολογισμός στη χώρα μας, είναι και γνωστά και διαχρονικά.
-Συνεχείς υπερβάσεις των δαπανών,
- Διασπορά της χρηματοδότησης σε πολλούς φορείς με τον ίδιο στόχο,
-Αποδυναμωμένος ελεγκτικός μηχανισμός,
-Απουσία ελέγχου ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δαπανών που προέρχονται από τα ΝΠΔΔ.
-Απουσία αξιολόγησης των σημαντικότερων σε ύψος δαπανών.
- Ανεξέλεγκτες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αν και αποτελούν το 40% των συνολικών δαπανώ.
- Ο προϋπολογισμός εστιάζει μόνο στα έσοδα και τα έξοδα και όχι στις υποχρεώσεις του κράτους.
- Αδιαφάνεια στις διαδικασίες διαχείρισης.
- Αόριστη κυβερνητική λογοδοσία και μη εξατομικευμένη ευθύνη.
Όλες αυτές οι παθογένειες του δημοσιονομικού μας συστήματος, έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων στη χώρα μας.
Πρόκειται λοιπόν για απαραίτητη νομοθετική παρέμβαση, για τη δημιουργία σύγχρονων δημοσιονομικών κανόνων και αρχών στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Τροποποιείται ριζικά το ισχύον πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, οι μέχρι τώρα αδυναμίες του οποίου οδήγησαν τη χώρα μας στη τελευταία θέση από πλευράς αξιοπιστίας. Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που επιτρέπει τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό του κράτους. Αυτό που λέμε προγραμματικοί προϋπολογισμοί. Επιτέλους, η Βουλή των Ελλήνων αποκτά ουσιαστικό ελεγκτικό ρόλο στη διαχείριση των δημοσίων πόρων.
Συγκεκριμένα:
1. το Υπουργείο Οικονομικών θα εποπτεύει πλέον τους προϋπολογισμούς των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή νοσοκομεία, ταμεία, ΟΤΑ.
2. Καθιερώνεται ανώτατο όριο δαπανών για το κράτος, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους ΟΤΑ.
3. Καθιερώνεται νομοθετικά αποθεματικό έκτακτων αναγκών.
4. Τα Υπουργεία και οι φορείς αποκτούν ευελιξία στην αλλαγή των προτεραιοτήτων εντός του ορίου επιτρεπόμενων δαπανών.
5. Εισάγεται η ευθύνη των Υπουργών στην κατάρτιση, παρακολούθηση και τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους.
6. Δημιουργείται ειδική υπηρεσία προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο που θα παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές και θα ασκεί ειδικό λεπτομερή έλεγχο σε δημοσιονομικά ζητήματα.
7. Εισάγεται η νέα λογιστική αποτύπωση των δημοσίων δοσοληψιών και εγκαταλείπεται η ταμειακή λογιστική.
8. Εφαρμόζεται η διπλογραφική λογιστική.
9. Θεσπίζεται η έννοια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου στρατηγικής, δηλαδή προγραμματικοί προϋπολογισμοί.
Η αποτυχία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στη δημοσιονομική διαχείριση είναι γνωστή. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός του 2008 έπεσε έξω κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, ενώ αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του 2009 κατά 20 δισ. ευρώ. Δυστυχώς, η χώρα μας με τις πολιτικές της Ν.Δ. βρέθηκε στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με διοικητική και επιχειρησιακή πλέον αυτονομία και ανεξαρτησία, η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η θέσπιση κανόνων για τη δημόσια διοίκηση με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των υπογραφών Υπουργών και κρατικών λειτουργών στο διαδίκτυο, η μεταρρύθμιση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και η εφαρμογή της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμών όπου θα ενισχύσει τη λογοδοσία, τον έλεγχο και θα περιορίσει την σπατάλη.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα αποτελέσματά της είναι ήδη ορατά. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι πράγματι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο του έτους εμφάνισε μείωση κατά 41%. Βέβαια τα έσοδα αυξήθηκαν λιγότερο, αλλά σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, η μείωση των δαπανών υπερκάλυψε κατά πολύ το στόχο. Αποτέλεσμα είναι η πρωτοφανής, πραγματικά, για τα δημοσιονομικά χρονικά της χώρας μας, μείωση του 41% στο έλλειμμα. Όπως γνωρίζουμε, τόσο το κλίμα και της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Δ.Ν.Τ., επιβεβαίωσαν αυτό που έλεγε η Κυβέρνηση, ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν πως η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας πιάνει πραγματικά τόπο. Είναι πραγματικά γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ