Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ KRNOV ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ


Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 και ώρα 21:00, η Δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νιγρίτας θα υποδεχθούν στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου «Αθ. Κασιακόγια» , τη Δήμαρχο Κρνόβ ( Krnov) της Τσεχίας κα Renata Ramazanova, η οποία στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών θα επισκεφτεί τη Νιγρίτα από τις 16 έως 19/7/2010.
Επίσης στη συνάντηση θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητα της πόλης Κρνοβ, κος Γεώργιος Μπαζάκας και άλλα μέλη της, που έλκουν την καταγωγή τους από το Νομό Σερρών.

Η Ελληνική Κοινότητα της πόλης KRNOV, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Τσεχίας, έχει μια πλούσια δραστηριότητα που στόχο έχει την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της Ελληνικής ιστορίας αλλά κυρίως τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας μέσο πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων :

 Διοργανώνουν Μαθήματα ελληνικών

 Λειτουργούν Χορευτικό τμήμα με στόχο την εκμάθηση Ελληνικών χορών για ενήλικους και παιδιά

 Διοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Εορτασμού των ελληνικών εθνικών εορτών ( 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου)

 Διοργανώνουν κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία τις «Ελληνικές ημέρες » με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων και από την Ελλάδα με την υποστήριξη του Δήμου Κρνοβ, της Νομαρχίας Μοραβίας – Σιλεσίας της Τσεχίας , του υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Πολιτείας. Το 2010 οι Ελληνικές ημέρες έλαβαν χώρα στις 18 και 19 Ιουνίου 2010 και από τη Νιγρίτα συμμετείχε η Χορωδία του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Νιγρίτας με χορωδιδάσκαλο τον Αστέριο Γούναρη.


Στην Τσεχία διαμένουν περίπου 3500 Έλληνες. Ο πυρήνας της Κοινότητας αποτελείται από μέλη τα οποία εγκαταστάθηκαν στην Τσεχία ως πολιτικοί πρόσφυγες μετά τον εμφύλιο πόλεμο, (1946-1949) στην Ελλάδα. Τα παιδιά τους και αυτοί που δεν επαναπατρισθήκανε συνεχίζουν να ζουν και να δημιουργούν στη δεύτερη πατρίδα τους, την Τσεχία. Η ελληνική κοινότητα στην Τσεχία, πάντα είχε και έχει αρμονικές σχέσεις με το λαό της Τσεχίας. Τα μέλη της μιλούν άπταιστα τσεχικά και ελληνικά. Αισθάνονται και στους δύο πολιτισμούς άνετα και ζουν με τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και των δύο λαών.

Τα μέλη της χορωδίας του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Νιγρίτας, έτυχαν Θερμής υποδοχής από την Ελληνική Κοινότητα της πόλης Krnov αλλά και από τη Δήμαρχο της πόλης κα Renata Ramazanova.
Ελπίζοντας στην εδραίωση μιας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο δήμων αλλά και την συνεργασία σε άλλους τομείς η Δήμαρχος Krnov επισκέπτεται τη Νιγρίτα μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής.


Σημείωση :Η πόλη Krnov, η οποία ιδρύθηκε το 1221, βρίσκεται στη Βορειοανατολική Τσεχία, έχει πληθυσμό 25517 κατοίκων , αποτελεί βιομηχανικό κέντρο και παράλληλα έχει ανεπτυγμένο τουρισμό αφού αποτελεί θερινό θέρετρο και κέντρο χειμερινού αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ