Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ:ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», με τη δημιουργία υπομέτρου για την ενίσχυση τευτλοπαραγωγών που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι στο άρθρο 68 του κανονισμού 73/2009, προβλεπόταν η καταβολή ποσού τριών εκατομμυρίων ευρώ του ποιοτικού παρακρατήματος στους τευτλοπαραγωγούς με την προϋπόθεση της εφαρμογής της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια τους. Στην πρόταση αναμόρφωσης των ποσών των ποιοτικών παρακρατημάτων που κατέθεσε η κυβέρνηση πρόσφατα στις Βρυξέλλες, το ποσό του ποιοτικού παρακρατήματος που αφορούσε τους τευτλοπαραγωγούς αφαιρέθηκε με άμεσες συνέπειες στο εισόδημά τους, (απώλεια περίπου 15 ευρώ το στρέμμα). Η απώλεια του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ανταγωνιστικών καλλιεργειών (πχ. βαμβάκι κ.α.) οδηγεί στην έμμεση ενίσχυση, για μία ακόμη φορά, των τευτλοπαραγωγών από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματά της.
Από την άλλη, όμως, η ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών είναι ο μοναδικός δρόμος για τη συνέχιση της καλλιέργειας τους. Η βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενούς της και την μεγάλη συμβολή της στη σερραϊκή οικονομία, αλλά αφορά και τους χιλιάδες παραγωγούς που θα χάσουν ένα σταθερό εισόδημα σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, όπου το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς. Στις συνθήκες αυτές και ενόψει της αναθεώρησης του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός από κοινού μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών.
Είναι γεγονός πως στο Νομό Σερρών υπάρχουν χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί και η στήριξή τους με αυτό τον τρόπο θα είναι πάρα πολλή σημαντική για τη συνέχιση της καλλιέργειας τους. Η ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών είναι δυνατόν να προκύψει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», με τις αναγκαίες τροποποιήσεις του μέτρου που αναμένεται να γίνουν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ