Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
«διάβαση πεζών»

· Για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Η δημοτική κίνηση «Διάβαση Πεζών» έχει από την ίδρυσή της υποστηρίξει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές όλων των βαθμών, ύστερα από παραμονή στη χώρα ορισμένου χρόνου (3-5 έτη).
Η απόδοση δικαιωμάτων (τα οποία ήδη απολαμβάνουν οι συμπατριώτες μας σε άλλες χώρες) στους/ις μετανάστες/τριες που εργάζονται στην Ελλάδα στηρίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και η ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινά θα εμπλουτίσει την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Το να μην έχει εξασφαλιστεί η νομιμοποίηση των ανθρώπων αυτών σε ένα εύλογο διάστημα και χωρίς τεχνητά προσκόμματα (υπέρογκο παράβολο, αριθμό ενσήμων πρακτικά απλησίαστο) αποτελεί αδυναμία της πολιτείας, αν όχι ρατσιστική πολιτική και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να συνεχίζεται ο αποκλεισμός τους.
Ακόμη περισσότερο, είναι αδυναμία της ελληνικής πολιτείας, αν όχι ρατσιστική πολιτική, η άρνησή της να εντάξει στην ελληνική κοινωνία παιδιά που γεννιούνται εδώ ή έρχονται πολύ μικρά, με πρόσχημα τη νομική κατάσταση των γονέων τους για την οποία η ίδια η πολιτεία φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης.
Η Διάβαση Πεζών υποστηρίζει τις θέσεις του κινήματος «Όχι στο ρατσισμό από κούνια» και τις έχει προτείνει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Γενάρη του 2008, το θέμα όμως δυστυχώς (και παρά τις διαβεβαιώσεις) δεν έχει έρθει ακόμη προς συζήτηση, παρά το ότι η πόλη των Σερρών εντάχθηκε με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δίκτυο Πόλεων ενάντια στο Ρατσισμό και κάθε είδους Διακρίσεων (Coalition of Cities against Racism) μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Δεν είναι δυνατόν συμμαθήτριες και συμμαθητές των παιδιών μας να ζούνε δίπλα τους χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, να κινδυνεύουν με απέλαση μόλις κλείσουν τα 18 και να διακόπτουν τις σπουδές τους για να συγκεντρώσουν τα αναγκαία ημερομίσθια ώστε να νομιμοποιηθούν, διότι θεωρούνται παράνομα εισελθόντες/ούσες στη χώρα που γεννήθηκαν. Η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά αυτά θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας έτσι την καλύτερη απάντηση σε κάθε είδους ξενοφοβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ