Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ


Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, η επερώτηση που κατέθεσε η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε, ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων κατέθεσε την παραπάνω επερώτηση με μοναδικό σκοπό και στόχο να βοηθήσει το Δήμο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, μέσα από την ενημέρωση, τη συζήτηση και την κατάθεση προτάσεων, σχετικά με το θέμα αυτό.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, είπε ο κ. Αγγελίδης, είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και απαιτείται η συνδρομή και η συναίνεση όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτών για την αντιμετώπισή του.
Υπογράμμισε, ότι επιβάλλεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου Σερρών, με στόχο τη σταδιακή μείωση και εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων, μέσω του προγράμματος στο οποίο εντάχτηκε ο Δήμος Σερρών και τον περιορισμό έτσι στο ελάχιστο των δικαιολογημένων οχλήσεων και διαμαρτυριών των συμπολιτών μας προς το Δήμο, λόγω του προβλήματος των αδέσποτων.
Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, η παράταξή του πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, η οποία δυστυχώς λείπει από τη δημοτική αρχή.

Η πρόταση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων έχει ως εξής:
1ον) Εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 3170/2003 (το πρόγραμμα περιλαμβάνει: περισυλλογή των αδέσποτων, στείρωση, ολιγοήμερη παραμονή στο κυνοκομείο, παράλληλη προώθηση για υιοθεσία, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, καταγραφή, σήμανση, επανατοποθέτηση στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν τα αδέσποτα).

2ον) Ταχεία ολοκλήρωση της επέκτασης των εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου.

3ον) Μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης των εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου, το πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων πρέπει να εφαρμόζεται στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του δημοτικού κυνοκομείου, αφού προηγουμένως αντιμετωπισθούν και βελτιωθούν τα όποια προβλήματα και ελλείψεις παρουσιάζουν οι σημερινές εγκαταστάσεις του. Επίσης ένας μικρός χώρος του σημερινού κυνοκομείου πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει ως χώρος ιατρείου – χειρουργείου.

4ον) Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν ολιγοήμερη παραμονή των αδέσποτων ζώων στο κυνοκομείο και η επανατοποθέτησή τους στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δηλ. της ολιγοήμερης παραμονής των αδέσποτων ζώων στο κυνοκομείο, πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες στειρώσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα. Για να γίνονται π.χ. δύο, τρεις ή και περισσότερες στειρώσεις την ημέρα, όταν χρειάζεται, πρέπει ο Δήμος να συμβληθεί και με ιδιώτες κτηνιάτρους για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ο Δήμος πράγματι έχει συνεργαστεί για το σκοπό αυτό και με ιδιώτες κτηνιάτρους, αλλά η συνεργασία διακόπηκε, διότι ο Δήμος χρωστά χρήματα τους κτηνιάτρους για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει. Πρέπει να πληρωθούν οι κτηνίατροι και να συνεχισθεί η συνεργασία αυτή. Αν δεν εξασφαλισθεί η ταχεία ροή των στειρώσεων, τότε όσες επεκτάσεις εγκαταστάσεων κι αν γίνουν στο δημοτικό κυνοκομείο, οι εγκαταστάσεις αυτές θα γεμίζουν από αδέσποτα ζώα και θα χρειάζονται νέες επεκτάσεις.

5ον) Από τον υπεύθυνο του κυνοκομείου και της εφαρμογής του προγράμματος αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, να κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε εξάμηνο ένας απολογισμός, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, στον οποίο απολογισμό θα παρατίθενται όλα τα σχετικά στοιχεία με την εφαρμογή και την πορεία του προγράμματος. Δηλαδή στοιχεία που έχουν σχέση με την περισυλλογή, στείρωση, υιοθεσίες, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, σημάνσεις, επανατοποθετήσεις των ζώων στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν κ.λπ.

6ον) Προβολή διαφημιστικού τηλεοπτικού σποτ στα Μ.Μ.Ε. από το Δήμο Σερρών, με στόχο την προώθηση του μηνύματος, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα ζώα τους, διότι για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες και γενικότερα με τα τηλεοπτικά σποτ να προωθούνται μηνύματα, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της παιδείας σχετικά με τη ζωοφιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ