Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Υποψηφιότητα για τον Δήμο Σερρών του Στάθη Πανταζή.

«Φίλες και φίλοι!
Ασφαλώς και μου είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω τη σημερινή εκδήλωση, χωρίς πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την παρουσία σας εδώ απόψε και τη στήριξή σας στην προσπάθεια που από κοινού καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας. Άλλωστε από τη δική σας παρουσία αντλώ δύναμη και αισιοδοξία για το δύσκολο, αλλά και όμορφο αγώνα που μας περιμένει. Ειλικρινά σας ευχαριστώ θερμά.

Ανακοινώνοντας απόψε τη συγκρότηση μιας νέας Δημοτικής Παράταξης και την απόφασή μου να διεκδικήσω την ψήφο των συνδημοτών μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών, δε θεωρώ σκόπιμο και αναγκαίο να σας παρουσιάσω τον εαυτό μου. Και γιατί δεν είναι ιδιαίτερα κομψό και γιατί στη μικρή Σερραϊκή κοινωνία που ζούμε γνωριζόμαστε όλοι μας πολύ καλά μεταξύ μας και ο καθένας μας είναι γνωστός τόσο για την πολιτική του, όσο και για την κοινωνική του και επαγγελματική του διαδρομή. Θα περιοριστώ μόνο να δηλώσω ότι η σημερινή ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για το αξίωμα του Δημάρχου Σερραίων έχει πίσω της μια σειρά από πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Επομένως δεν προέρχεται από το πουθενά και ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι γεννήθηκε σε κάποιου είδους θερμοκοιτίδα.

Φίλες και φίλοι!
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η τρέχουσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση δεν είναι ρόδινη, κάθε άλλο μάλιστα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη από τον καθημερινό βομβαρδισμό που δεχόμαστε όλοι και από όλες τις πλευρές, με απαισιόδοξες προβλέψεις. Τα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιο θα παρουσιάσει με μελανότερα χρώματα την κρίση και τις συνέπειές της στη ζωή μας. Θα μπορούσα μάλιστα αστεϊζόμενος να ισχυριστώ ότι απόψε είμαστε τυχεροί που, λόγω της παρουσίας μας εδώ, «χάσαμε» τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των περισσότερων καναλιών. Ωστόσο με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης εγώ θα ήθελα — ενάντια στο γενικό κλίμα που επικρατεί — να βάλω μια πινελιά αισιοδοξίας. Επειδή θεωρώ ότι η σημερινή κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την πατρίδα μας και επειδή πιστεύω ότι η χώρα μας αποτελεί το στόχο μιας ληστρικής επίθεσης από πολλά κερδοσκοπικά κέντρα, εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι λιγότερη ζοφερή από αυτή που μας παρουσιάζουν και ότι εντέλει είναι αναστρέψιμη. Οι αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και η περηφάνια του είναι ασφαλώς η καλύτερη εγγύηση γι’ αυτό.
Φεύγοντας από τα γενικά και ερχόμενοι στα δικά μας, θα διαπιστώσουμε ότι η πόλη μας, οι Σέρρες, δε μας δίνει αυτή την αύρα της αισιοδοξίας και της χαράς που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Κι αυτό δεν αποτελεί υπαινιγμό ούτε υποκρύπτει διάθεση κριτικής στο έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών της πόλης μας. Εξάλλου εμείς δεν ήρθαμε εδώ απόψε για να διχάσουμε. Και πολύ περισσότερο δεν ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε και να καταδικάσουμε. Επομένως δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μας να μηδενίσουμε και να ακυρώσουμε συλλήβδην το έργο όσων διατέλεσαν Δήμαρχοι της πόλης μας τα τελευταία χρόνια. Απεναντίας δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να παραδεχτούμε ότι κάποιοι από τους προηγούμενους Δημάρχους κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και ενδεχομένως να αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες δουλειάς, προκειμένου να πετύχουν όσα είχαν βάλει ως στόχο με την ανάδειξή τους στο αξίωμα του Δημάρχου. Ωστόσο είναι πανθομολογούμενο ότι από την πόλη μας λείπει αυτό το κατιτίς, που θα έλεγε και ο λαός μας, το οποίο θα λειτουργούσε ως προωθητική δύναμη και θα της επέτρεπε να γυρίσει σελίδα και να κερδίσει το χαμένο χρόνο και το χαμένο έδαφος.

Επιπρόσθετα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, αν πάρει την έκταση που φημολογείται, θα αλλάξει ριζικά το διοικητικό χάρτη του νομού μας. Ο Δήμος Σερρών επεκτείνεται εδαφικά και είναι πιθανόν ακόμη και να διπλασιαστεί σχεδόν πληθυσμιακά. Αυτές οι μεγάλες αλλαγές αφενός μεν φοβίζουν, κυρίως τους δημότες των σημερινών περιφερειακών δήμων, αφετέρου δε αποτελούν και μια πρόκληση για τον καθένα μας, εφόσον το κύριο ζητούμενο θα είναι το πώς η ισοδύναμη πληθυσμιακά περιφέρεια του διευρυμένου Δήμου θα τύχει της ίδιας ή και μεγαλύτερης προσοχής από την πόλη των Σερρών.

Από τις παραπάνω διαπιστώσεις—προκλήσεις, από την αγάπη μας για τον τόπο μας και από την ανάγκη να διεκδικήσουμε το κοινό όραμα των Σερραίων δημοτών προέκυψε και η απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου Σερραίων στις Δημοτικές εκλογές του 2010 και να συγκροτήσουμε μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες τη Δημοτική Παράταξη «Σερραίων Αμφικτυονία». Μια Δημοτική Παράταξη που φιλοδοξεί να εκφράσει με το πρόγραμμά της και κυρίως με τη δράση της και το έργο της τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά, που δημιουργούν με τη δουλειά τους, την επιστήμη τους, την τέχνη τους. Τους ανθρώπους που εντέλει παίρνουν από την πόλη τους πολύ λιγότερα από όσα ίδιοι της προσφέρουν.

Γι’ αυτό και θα αποφύγουμε σήμερα να αναφερθούμε στα αυτονόητα. Δε θα μιλήσουμε για την ανάγκη για περισσότερο πράσινο, για τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, για τη μείωση της χρήσης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του Δήμου μας, για το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου και την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, για την ισόρροπη και όχι άναρχη ανάπτυξη και επέκταση της πόλης και των άλλων περιοχών που ανήκουν ή θα ενταχθούν στο διευρυμένο Δήμο, στα πλαίσια της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης. Όλα αυτά και άλλα πολλά ακόμη αποτελούν ασφαλώς τα αυτονόητα καθήκοντα κάθε δημοτικής αρχής.

Θα μιλήσουμε όμως για την ανάγκη να κινητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν νέα, ζωντανά και άφθαρτα τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας. Και κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Θα μιλήσουμε για την ανάγκη να αποκτήσει ο Δήμος μας όραμα και ταυτότητα. Την ανάγκη να βγει η πόλη των Σερρών και ο νομός μας γενικότερα από την απομόνωση και να αποκτήσει την προοπτική που θα έπρεπε να έχει αποκτήσει μετά τις κοσμογονικές αλλαγές στη γειτονιά μας την τελευταία εικοσαετία. Και ως η κυριότερη πύλη εισόδου της χώρας μας στην Ευρώπη να βρουν και ο Δήμος και ο Νομός Σερρών το βηματισμό τους και να μπουν σε μια τροχιά γρήγορης και σταθερής ανάπτυξης.

Θέλουμε να γεννηθεί στο Δήμο μας η ελπίδα. Να κυριαρχήσει η αισιοδοξία, η ζωντάνια, η χαρά, η διάθεση για δημιουργία, η διάθεση για εθελοντική προσφορά, η συμμετοχή των δημοτών στα δρώμενα του δήμου μας. Θέλουμε την πρωτεύουσα του Δήμου μας μια ζεστή και φιλική πόλη. Και, επειδή κανένας Δήμος δεν μπορεί να προκόψει ερήμην των δημοτών του, θέλουμε να εμπνεύσουμε τους συνδημότες μας και να τους πείσουμε να συμβάλουν και οι ίδιοι ενεργητικά στην αλλαγή της όψης της πόλης μας και των χωριών μας. Θέλουμε κοντολογίς, για να το πούμε κάπως σχηματικά, να εμπνεύσουμε και να πείσουμε τους δημότες ότι το πεζοδρόμιο και ο δρόμος που βρίσκονται έξω από το σπίτι τους αποτελούν τη συνέχεια και την προέκταση του σπιτιού τους.

Θέλουμε να συμβάλουμε στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Θέλουμε τόσο η πόλη των Σερρών όσο και οι γύρω ημιαστικές περιοχές να αποτελέσουν κύτταρα και πνεύμονες πολιτισμού. Με τη διατήρηση και προβολή των πολιτιστικών μας θησαυρών, την ενίσχυση των Μουσείων και των Πνευματικών Κέντρων, την οργάνωση εκδηλώσεων και τη συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς φιλοδοξούμε να κάνουμε το Δήμο μας ένα Δήμο του πνεύματος και της τέχνης. Και, αναπτύσσοντας και προβάλλοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού μας, να τονώσουμε την τουριστική κίνηση και την οικονομική δραστηριότητα ολόκληρης της περιοχής μας.

Φίλες και φίλοι!
Οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν την αφετηρία και τη βάση της πολιτικής μας κίνησης: Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργικότητας της πόλης και των γύρω περιοχών και η υγιής και ουσιαστική αναμόρφωση της λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής θα γίνουν πράξη μόνο με την αποφασιστική συμμετοχή των ίδιων των δημοτών. Και φιλοδοξούμε να εμπνεύσουμε τη φιλοδοξία των Σερραίων δημοτών για την πόλη τους, για το δημοτικό τους διαμέρισμα, για το κοινό μας σπίτι. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα και το δικό μας όραμα, όπως το είδαμε με μια ομάδα ενεργών πολιτών. Και έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής μας αυτό το στοίχημα και αυτό το όραμα, θα διεκδικήσω στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές το αξίωμα του Δημάρχου Σερρών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ