Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κραυγή αγωνίας για τις Μονάδες Κοινωνικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία

Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. στην κ. Φ. Γεννηματά

Την ανάγκη διασφάλισης της συνέχισης της λειτουργίας των Μονάδων Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Μέτρου 3.2 «Σταδιακή επανένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνικο – οικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση» του ΕΠ «Υγεία – Πρόνοια» 2000 – 2008, τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σε επιστολή της προς την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Φώφη Γεννηματά.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι 38 αυτές δομές, συνολικής δυναμικότητας 244 ατόμων, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να μεταβεί από το ιδρυματικό πλαίσιο σε ανοιχτές δομές κοινωνικής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία. Και ακόμη και αν τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων στον τομέα της αποϊδρυματοποίησης πρέπει να αποτιμηθούν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, οι Μονάδες αυτές συνιστούν σημαντικό πυλώνα πάνω στον οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η προσπάθεια της αποϊδρυματοποίησης που επιχειρείται από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση της χώρας.

Δυστυχώς όμως, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο σημαντικός αυτός πυλώνας τίθεται σε επισφαλή θέση. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία γίνεται καθημερινά αποδέκτης πληροφοριών τόσο από εργαζόμενους όσο και από γονείς ατόμων με αναπηρία σχετικά με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι Μονάδες αυτές, αφού δεν μπορεί να καλυφθεί η μισθοδοσία του προσωπικού τους.

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα θεωρεί ότι η επίλυση του ζητήματος της εύρυθμης λειτουργίας των υπαρχόντων Μονάδων Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ είναι βασικό προαπαιτούμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου αποϊδρυματοποίησης, και της διαμόρφωσης ενός πλαισίου πολιτικών προτεραιοτήτων με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος δομών και υπηρεσιών στην κοινότητα και στη διάθεση του ίδιου του ατόμου με αναπηρία, που έχει ήδη ξεκινήσει το Υπουργείο.

Αν δεν σωθούν αυτές οι Μονάδες, αν δεν διασφαλιστεί η λειτουργία τους, η παραπέρα συζήτηση είναι έωλη και κενή περιεχομένου. Διακόσια σαράντα τέσσερα (244) άτομα με αναπηρία που βγήκαν από τα ιδρύματα της χώρας επιστρέφουν σε αυτά, εάν εδώ και τώρα δεν δοθεί λύση, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες για μια άλλη πολιτική στην ιδρυματική φροντίδα της χώρας.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην επιτρέψει τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των Μονάδων Κοινωνικής Ένταξης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157 193.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ