Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Χαιρετισμός του ΥΦΟΙΑΝ Μάρκου Μπόλαρη στην ημερίδα «Οπτικά Δίκτυα Πρόσβασης FTTx»


Τα οπτικά δίκτυα πρόσβασης αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υποστηρίξουν επεξεργασμένες λειτουργικότητες για την ανάπτυξη διαφόρων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η χρήση τους αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι θα επιλύσουν πολλά προβλήματα τόσο για παρόχους, όσο και για πωλητές υπηρεσιών και προϊόντων που βασίζονται στις τεχνολογίες επικοινωνιών και της πληροφορίας. Η ανάπτυξη των νέων ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιών καθιστά επιτακτική την αναβάθμιση των υποδομών πρόσβασης. Προηγμένες διαδικτυακές εφαρμογές, όπως οι υπηρεσίες τριπλής παροχής για οικιακή χρήση (τηλεφωνία, διαδίκτυο, κινούμενη εικόνα), εκπαίδευση από απόσταση, τηλεδιασκέψεις, τηλεϊατρική απαιτούν τη διαθεσιμότητα μιας υψηλής ταχύτητας παροχή δεδομένων. Σ αυτήν την προσπάθεια ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο. Τ. Ε.) έχει αναμφίβολα μια στρατηγική παρουσία στη χώρα μας.
Μια εθνική υποδομή επικοινωνιών πρέπει να αποβλέπει στη συνολική παροχή υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Τα οπτικά δίκτυα πρόσβασης και γενικότερα η ευρυζωνικότητα είναι εργαλεία εκσυγχρονισμού και ανταγωνιστικότητας. Η αδιάλειπτη πρόσβαση στην πληροφορία αναβαθμίζει το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, διευρύνει τους δημοκρατικούς θεσμούς με πρακτικές δημόσιας διαβούλευσης και συμβάλλει στην καταπολέμηση των κοινωνικών και γεωγραφικών διακρίσεων. Όπως είχε επισημανθεί στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων της προηγούμενης περιόδου με θέμα «Προώθηση της ευρυζωνικότητας της περιφέρειας» στην οποία συμμετείχα τότε ως βουλευτής της Αντιπολίτευσης, η ακολουθούμενη μεθοδολογία επέκτασης της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας ήταν αναποτελεσματική.
Αν θέλουμε σύμφωνα με το «Όραμα 2020» (Vision 20/20): μέχρι το 2020 να έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε μια κοινωνία ανταγωνιστικών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας πρέπει:
α) να έχουμε πετύχει άμεσα την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλους τους Έλληνες, τη μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση, την υψηλής ταχύτητας διασύνδεση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολείων, ερευνητικών ιδρυμάτων.
β) Μέχρι το 2015 να έχει γίνει η Ελλάδα «Διαδικτυακός Κόμβος» της ευρύτερης περιοχής (ΝΑ Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική).
γ) Μέχρι το 2020 η χώρα να παρέχει ανταγωνιστικές υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.
Για την επίτευξη ενός εγχειρήματος τέτοιου μεγέθους είναι επιτακτική η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου κατανοώντας πως η ευρυζωνικότητα δεν είναι μόνο το Διαδίκτυο, αλλά είναι και υποδομές. Άλλωστε το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται να επικαιροποιηθεί με βάση τις νέες τεχνολογίες. Για το σκοπό αυτό το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται ήδη τη νομοθετική ρύθμιση για τα οπτικά δίκτυα που με την ολοκλήρωσή της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, κατά την πάγια τακτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια και λογοδοσία.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να καλύψουμε το ψηφιακό χάσμα, όπως αυτό αναδεικνύεται από τους δείκτες, τόσο σε επίπεδο χρηστών όσο και παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι δεδομένη η ετοιμότητα της χώρας να αναπτύσσει και να απορροφά νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Η πρωτοβουλία των Μηχανικών του ΟΤΕ για τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής αποδεικνύει την επαγγελματική ευσυνειδησία του επιστημονικού δυναμικού του εθνικού τηλεπικοινωνιακού φορέα και την έμπρακτη συμμετοχή του στην προσπάθεια για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ