Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

συναντηση οικολογικών οργανώσεων στις Σέρρες


Στις Σέρρες (Νέος Σκοπός Σερρών) στις13-14-15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τακτική τριμηνιαία συνάντηση του Δικτύου των Οικολογικών Οργανώσεων της Βορειοανατολικής Ελλάδας. Το Δίκτυο δημιουργήθηκε το 1986 και καλύπτει την γεωγραφική περιοχή από το Δυτικό σύνορο του ν. Σερρών που είναι η λίμνη Κερκίνη μέχρι τον Έβρο καθώς το σύνολο των δασικών συστημάτων , υγροτοπων της περιοχής αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα και ταυτόχρονα και ταυτόχρονα έναν από τους τελευταίους παράδεισους της Ευρώπης.

Στην συνάντηση πήραν μέρος:

1. Οικολογική Κίνηση Σερρών

2. Οικολογική Κίνηση Δράμας

3.Οικολογικη Κίνηση Καβάλας

4. Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

5. Οικολογική Εταιρεία Έβρου

6. Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου

7. Εταιρεία φύσης και οικοαναπτυξης Χρυσούπολη – Καβάλας.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την συνάντηση:

Λιγνίτες -Δράμα

Μετά την ενημέρωση που έγινε από την Οικολογική Κίνηση Δράμας , αποφασίστηκε να συνταχθεί σχετικό υπόμνημα προς τα υπουργεία περιβάλλοντος και ενέργειας που θα αφορά στην αναγκαιότητα της διαφύλαξης των τοπικών πόρων και της μη ενεργοποίησης σχεδίων για εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ενέργειας από Λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας . Επιπλέον να ζητηθεί από το πανελλήνιο Δίκτυο των Οικολογικών Οργανώσεων να συνδράμουν τις οικολογικές Οργανώσεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας στον αγώνα τους για την μη εγκατάσταση αντίστοιχων σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Αντί για την δημιουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τόσο την υγεία των πολιτών και του ευρύτερου οικοσυστήματος όσο και το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

Προτείνουμε:

1. Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ( μόνωση- μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης ηλεκτρικές συσκευές – αυτοπεριορισμός στην σπατάλη ενέργειας)

2.Ενισχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς (περιορισμός χρήσης ΙΧ- ενίσχυση των σιδηροδρομικών δικτύων, ενίσχυση της ναυσιπλοΐας για μεταφορά φορτίων

3.Παραγωγη ενέργειας από αξιοποίηση τοπικών πηγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( Γεωθερμία, Μικρά και Μεγάλα φωτοβολταικα συστήματα και Μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά έργα).

Οι παραπάνω προτάσεις εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη δημιουργούν και χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

Διαχείριση απορριμμάτων

Έγινε αναλυτική παρουσίαση από την Οικολογική Κίνηση Σερρών και Καβάλας τόσο για το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Βορειοανατολική Ελλάδα. Διαπιστώθηκε η μεγάλη απόσταση από αυτό που έπρεπε να εφαρμόζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία και η σχεδόν παντελής αδυναμία εφαρμογής του οποιουδήποτε σχεδιασμού σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να κινδυνεύουν όλοι οι δήμοι να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της πιθανής επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους ενός εκατόν ευρώ ανά μήνα ανά χωματερή.(πρόστιμα που αν επιβληθούν θα τρέξουν και αναδρομικά από 01-01-2009).

Αποφασίσθηκε η κάθε οργάνωση να επιδιώξει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και σχετική ενημέρωση τους, ούτως ώστε να εφαρμόσουν σωστές πρακτικές διαχείρισης απορηματων σύμφωνα με αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποιηση – τελική διάθεση υπολλειματων σε ΧΥΤΥ) .

Χρυσός - Κυάνιο.

Έγινε παρουσίαση από την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης για τα σχέδια μεταλλευτικών δραστηριοτήτων Χρυσού στη περιοχή Πέραμα των νομών Ροδόπης Έβρου. (Ο σχεδιασμός προβλέπει το εργοστάσιο στο νομό Έβρου και την δημιουργία της λίμνης τελμάτων στο νομό Ροδόπης) Διαπιστώθηκε ότι οι φορείς της περιοχής έχουν συνταχθεί σύσσωμοι κατά των εξορρυκτικων δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργηθήκαν στην περιοχή του Στρατωνιου Χαλκιδικής μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις (κατακρήμνιση τεραστίων ποσοτήτων χωμάτινης μάζας) και τα οποία αποσιωποιηθηκαν από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ.

Οι οικολογικές οργανώσεις του Δικτύου Βορειοανατολικής Ελλάδας τονίζουν ότι :

Τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής , αλλά και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι ο πραγματικός πλούτος που στηρίζει και βοηθαει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε επίπεδο ποιότητας ζωης, θέσεων εργασίας και κοινωνικής ευημερίας.

Αγωγός Μπουργκας- Αλεξανδρούπολη

Διαπιστώθηκε η έντονη δραστηριότητα της Εταιρείας που θα κάνει το έργο, μέσω διαφημιστικών μυνηματων στα τοπικά ΜΜΕ. Παράλληλα Αποφασίσθηκε να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες της «Πρωτοβουλίας ενάντια στον Αγωγό Μπουργκας- Αλεξανδρούπολη» σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Δεξαμενές υγροποιημένου Φυσικού αερίου

Συζητήθηκε το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν από την εγκατάσταση των Δεξαμενών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Νέας Καρβαλης στην Καβάλα. Οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο χώρο είναι αντίστοιχες με εκείνες του αγωγού Μπουργκας Αλεξανδρούπολη. ( μεταφορά έρματος από άλλες περιοχές το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην βιοποικιλοτητα του τόπου , αύξηση της επιβάρυνσης με βαρεα μέταλλα από τις βαφες των πλοίων και των υποθαλάσσιων αγωγών, πρόβλημα στην τοπική οικονομία σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την αλιεία, τον τουρισμό ). Επιπλέον η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργεί τεράστιους κινδύνους ατυχήματος με δεδομένο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε πάνω από 100 νεκρούς και περισσότερα από 1100 ατυχήματα που συνδέονται με αυτού του είδους την δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ