Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Διαγωνισμός συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού

Εβδομάδα Γαλλοφωνίας 2010
Διαγωνισμός συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού


Στο πλαίσιο της εβδομάδας Γαλλοφωνίας που φέτος θα εορταστεί από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου 2010, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης οργανώνει διαγωνισμό συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού.

Εδώ και πέντε χρόνια, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης εκδίδει μικρές κάρτες-ποιήματα, σε σχήμα εισιτηρίου του μετρό, που στη συνέχεια μοιράζει στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια της εβδομάδας Γαλλοφωνίας. Πολλοί από εσάς λάβατε μέρος στέλνοντάς μας τα χαϊκού των μαθητών σας. Φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τους νεαρούς «συγγραφείς» χαϊκού της Βόρειας Ελλάδας, τόσο τους μαθητές Γυμνασίου όσο κι αυτούς του Λυκείου.

Σύντομη υπενθύμιση των κανόνων συγγραφής Χαϊκού

Το Χαϊκού είναι σύντομο ποίημα ιαπωνικής προέλευσης, εμπνευσμένο κυρίως από τη φύση και εκφράζει ένα φευγαλέο συναίσθημα όπως θαυμασμό, χρησιμοποιώντας πάντα γλώσσα απλή και κατανοητή από όλους. Αποτελείται συνήθως από τρεις στίχους των 5-7-5 συλλαβών ο καθένας. Περιλαμβάνει πάντα μια λέξη που το τοποθετεί στο χρόνο (εποχή, στιγμή της ημέρας κλπ) και αποφεύγει την ομοιοκαταληξία. Κάθε στίχος αρχίζει με κεφαλαίο γράμμα και αποφεύγει τη στίξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρχίζουμε μ’ένα "γενικό πλάνο" (γενική άποψη της εικόνας) και κλείνουμε μ’ένα "κοντινό πλάνο" (μια λεπτομέρεια της εικόνας).

Το θέμα του διαγωνισμού

Το θέμα του διαγωνισμού είναι η το νερό, σε όλες τις μορφές, στο περιβάλλον μας...

Ο « μπλε πλανήτης », έτσι ονομάζουμε τη Γη από τότε που τη φωτογραφήσαμε από το διάστημα. Ξέρετε γιατί; Διότι, τα τρία τέταρτα της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτονται από θάλασσες και ωκεανούς. Ωστόσο, όλο το νερό του πλανήτη μας δεν είναι ορατό από το διάστημα. Σε ποιες μορφές και που μπορούμε να βρούμε νερό;

Υπολογίζεται ότι συνολικά το νερό της Γης αντιστοιχεί σε περίπου 1.384 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή 1.384 εκατομμύρια εκατομμυρίων λίτρα νερού ! Το νερό, H2O, είναι το μόνο στοιχείο που συναντάται στις τρείς μορφές της ύλης (στερεά, ρευστή ή σε μορφή αερίου) σε κανονικές θερμοκρασίες.

Τα αλμυρά νερά των θαλασσών και των ωκεανών είναι περίπου το 97,4 % του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο, δηλαδή μόνο 36 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα είναι γλυκό νερό που βρίσκεται στα παγόβουνα, στους πολικούς πάγους, στα υπόγεια νερά, στις λίμνες, στα ποτάμια και στην ατμόσφαιρα.

Μόνο τα διαθέσιμα αποθέματα γλυκού νερού, δηλαδή λιγότερο από το 3% του συνόλου, χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο. Το γεγονός ότι δεν είναι ανεξάντλητα και κυρίως το ότι η κατανομή τους στην επιφάνεια της Γης είναι πολύ άνιση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλούς πληθυσμούς. Η διαχείριση του νερού αποτελεί ένα στρατηγικό παιχνίδι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθόσον αυξάνεται ο πληθυσμός της γης.

Τα ποιήματα των μαθητών θα αξιολογηθούν από γαλλόγωνη επιτροπή η οποία θα επιλέξει 20 από αυτό που θα εκδοθούν με τη μορφή κάρτας-ποιήματος και θα διανεμηθούν / προωθηθούν, σε δάφορες μορφές, στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στη διάρκεια της εβδομάδας Γαλλοφωνίας. Τα τρία καλύτερα θα βραβευθούν.

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν το δελτίο εγγραφής το αργότερο μέχρι την 10η Μαρτίου 2010 και να το αποστείλλουν με φαξ στο 2310 841 283.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία παρακαλώ επικοινωνείστε με την κα Μαριάνθη Πάσχου στο τηλέφωνο : 2310 821 231 (104) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpaschou@ift.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ