Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη

Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου 29) πραγματοποίησε την Πέμπτη 18.02.10 αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, με τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφού πρώτα αναφέρθηκε στη σημασία της αδιάκοπης και συνεχούς διαβούλευσης του Υπουργείου με το αναπηρικό κίνημα της χώρας, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. παρουσίασε πάγια και διαχρονικά ασφαλιστικά αιτήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, τα οποία κυρίως αφορούσαν στην αναμόρφωση του υπάρχοντος συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας και στην αντικατάστασή του από ένα νέο και αδιάβλητο σύστημα που να μην επιτρέπει την προσβολή της αξιοπρέπειας των ίδιων των ατόμων με αναπηρία, στην κατάργηση της επανεξέτασης εκείνων των ατόμων με αναπηρία που η αναπηρία τους κρίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων μη αναστρέψιμη, στη θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου ασφαλιστικών παροχών στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και στην ανακοστολόγηση των θεραπευτικών πράξεων για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. δήλωσε: «Αυτό που τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ζητούν είναι να μην ντρέπονται για την αναπηρία τους, αλλά αντίθετα να νιώθουν περήφανα για αυτήν».

Ο κ. Κουτρουμάνης αφού καταρχάς συμφώνησε ότι είναι απαραίτητη η διαβούλευση του Υπουργείου με το αναπηρικό κίνημα της χώρας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ανέφερε ότι το ζήτημα της θέσπισης ενός νέου αδιάβλητου συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας και προτεραιότητας για το Υπουργείο του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο τόνισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ε.Σ.Α.μεΑ. προκειμένου να δοθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα.

Επίσης, αναφέρθηκε σε διάταξη που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο του Προσχεδίου Νόμου «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις», προκειμένου να καταργηθεί άμεσα η επανεξέταση ορισμένων κατηγοριών αναπηρίας που κρίνονται μη αναστρέψιμες και τόνισε ότι για το εν λόγω ζήτημα θα συνεργαστεί επίσης στενά με τη Συνομοσπονδία.

Τέλος, ο κ Κουτρουμάνης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τις προτάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και πρότεινε στην Συνομοσπονδία να πραγματοποιηθούν συναντήσεις από κοινού, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εν όψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, προσδιόρισε δε την επόμενη συνάντηση το επόμενο δεκαήμερο, με συγκεκριμένη ατζέντα, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ δήλωσε στον Υφυπουργό ότι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πρέπει να αποτελεί ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και στον τομέα των παροχών και στον τομέα των συντάξεων, καθώς και ότι ασφαλώς η Ε.Σ.ΑμεΑ θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για διάλογο, με την προσδοκία ότι θα οδηγήσει σε θετικές πρακτικές και χειροπιαστές λύσεις για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προκειμένου να μπορούν να ζήσουν πιο ανεξάρτητα και με περισσότερη αξιοπρέπεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ