Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Η Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη δοκιμάζονται στη χώρα μας



Η επικεφαλής της Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και η αναπληρώτρια της Γραμματείας δρ. Τέτα Διαμαντοπούλου, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

« Η Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη δοκιμάζονται στη χώρα μας. Η ενίσχυσή τους αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, καθώς σημαντικός αριθμός ατόμων ζει στα όρια της οικονομικής ανασφάλειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Η άσκηση πολιτικής στον τομέα της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες. Αδυναμίες, που δυσκολεύουν τον εντοπισμό των ατόμων σε κατάσταση ανάγκης με αντικειμενικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων ενεργητικών δράσεων, εργασιακής και κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που εγκλωβίζονται σε περιστασιακά επιδόματα.

Κατηγορίες πολιτών που χρήζουν υποστήριξης είναι:
· Η οικογένεια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές, παιδιά χωρίς γονείς)
· Οι άνεργοι
· Οι ηλικιωμένοι
· Οι ανασφάλιστοι που πλησιάζουν το όριο της συνταξιοδότησης
· Τα άτομα με αναπηρία
· Οι εξαρτημένοι
· Οι αποφυλακισμένοι
Η λειτουργία της Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας έχει ως στόχο τη δημιουργία καινοτόμων πολιτικών δράσεων που θα συμβάλλουν στη στήριξη των ανωτέρω ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας, ενισχύοντας τις προσπάθειες της παράταξής μας για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ασφαλή.
Σκοπός μας είναι να πείσουμε και να κάνουμε συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια όλους τους Έλληνες, αναδεικνύοντας πρώτα το σύστημα αξιών που πρεσβεύει η χώρα μας. Ένα σύστημα που έχει ως βάση την έμφυτη ανθρωπιά μας και κυρίως το φιλότιμό μας. Να αναδείξουμε δηλαδή τα καλύτερα στοιχεία του ‘Έλληνα.
Σήμερα, έχει αποδειχτεί -και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας- ότι οι νέοι μας είναι εκείνοι που επηρεάζουν τους γονείς τους μέσω του τρόπου ζωής τους, του διαδικτύου, των βιβλίων που διαβάζουν, της μουσικής τους, ενώ οι γονείς επηρεάζουν τους νέους σε αυτό που λέγεται σύστημα αξιών.
Κυρίαρχη πρόταση της Παράταξης και της Γραμματείας μας είναι η ανάπτυξη και η ανάδειξη «ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ».

Η Γραμματεία καταρτίζει:
Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων για την κάλυψη των αναγκών κάθε ομάδας που αντιμετωπίζει προβλήματα συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Προτεραιότητές μας είναι:

- Η μελέτη και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η επικοινωνία με τους πολίτες που την υφίστανται.
- Δράσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των λιγότερο ευνοημένων ομάδων του πληθυσμού.
- Η φροντίδα για την επανένταξη στην αγορά εργασίας όσων προσφεύγουν στις υπηρεσίες πρόνοιας, (άνεργοι, μακροχρόνιοι άνεργοι).
- Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
- Η ενίσχυση των οικογενειών που παρέχουν φροντίδα σε άτομα με αναπηρία.
- Η προσπάθεια ενίσχυσης της λειτουργίας στέγης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.
- Η υποστήριξη και η φροντίδα των αστέγων.
- Η κοινωνική ένταξη των αθιγγάνων (οικισμοί, προαγωγή υγείας, εκπαίδευση).
- Η επιδίωξη ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για άτομα άνω των 65 ετών, που στερούνται στέγης.
- Η φροντίδα των απροστάτευτων παιδιών χωρίς οικογένειες.
- Η πολιτική της μείωσης της προσφοράς και της ζήτησης των ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.
Για όλα τα ανωτέρω θα λειτουργήσουν στη Γραμματεία μας αντίστοιχοι τομείς.

Το 2010 έχει ανακηρυχθεί από τη Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
- Θα εμπνεύσουμε κάθε άτομο να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο.
- Θα συνεργαστούμε με φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που αγωνίζονται για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
- Θα βοηθήσουμε στην κατάργηση του στιγματισμού.
- Θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
- Θα δώσουμε βήμα στις ανησυχίες των ατόμων που βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ