Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Αντιδρούν οι δήμαρχοι σε Κεντρική-Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν ανοίγει τα χαρτιά του αναφορικά με το χωροταξικό του «Καλλικράτη» ούτε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει ο χορός αντιδράσεων από δημάρχους και άλλους τοπικούς φορείς σε διάφορες περιοχές.

Τις αντιρρήσεις δημάρχων και φορέων για την κατανομή των επτά -όπως όλα δείχνουν- νέων δήμων στη Λάρισα μετέφεραν χθες στον Γ. Ραγκούση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον νομό Β. Έξαρχος και Ε. Νασιώκας (απουσίαζε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης λόγω υποχρεώσεών του στο υπουργείο).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός περιορίστηκε μόνο να τους ακούσει χωρίς να πάρει θέση για το νέο χωροταξικό των δήμων στη Λάρισα, ενώ οι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξουν ενιαία κριτήρια για ολόκληρη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι από τους δήμους Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου σε γενική συνέλευση που έκαναν αποφάσισαν να ζητήσουν τη μεταξύ τους συνένωση, πληροφορίες ωστόσο λένε ότι αν επικρατήσει το σενάριο για οκτώ δήμους στη Λάρισα, ο μεν Δήμος Ευρυμενών θα πάει στην Αγιά, ο δε Κάτω Ολύμπου στον παραλιακό Δήμο Γόνων.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι Ασσήρου, Λαχανά και Μυγδονίας, βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν σήμερα το πρωί σε δίωρο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αντιδρώντας στις αλλαγές του σχεδίου.

Παράλληλα, έκτακτα δημοτικά συμβούλια και λαϊκές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις Φέρες και στο Τυχερό Έβρου, δύο δήμους που επιθυμούν τη συνένωση μεταξύ τους, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τις Φέρες να προστίθενται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα, διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει σε δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και φορείς της Λέσβου η πληροφορία -που μεταδόθηκε διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου- για συνένωση των 13 δήμων του νησιού σε έναν.

Ένταση και στην Κρήτη

Με αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων απειλούν φορείς και κάτοικοι στην ενδοχώρα Κρήτης αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους εν όψει των διευθετήσεων του «Καλλικράτη».

Ήδη υπάρχει μεγάλη ένταση στον δήμο Καστελίου Ηρακλείου έπειτα από δημοσιεύματα που τον φέρουν να ενώνεται με τους δήμους Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Βιάννου. Οι δήμαρχοι Ανωγείων (Ρεθύμνου), Καντάνου (Χανίων) και Βιάννου (Ηρακλείου) έχουν διαμηνύσει επίσης στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι εμμένουν στην αυτονομία των δήμων τους, θεωρώντας ότι αυτό επιβάλλεται για λόγους ιστορικούς.

Στάση αναμονής ωστόσο τηρούν δήμαρχοι και φορείς και άλλων περιοχών. Ο δήμαρχος Αλικαρνασσού σε δήλωσή του έκανε γνωστή την αντίθεσή του για συνένωση του δήμου του με τον δήμο Ηρακλείου. Ο δήμαρχος Αρχανών επίσης προτείνει τη συνένωση του δήμου του με τους Καζαντζάκη και Αστερούσια.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ