Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ναι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Το θέμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τη δυνατότητα ρύθμισης των προδιαγραφών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που τέθηκε και στα δύο πρόσφατα Συμβούλια Υπουργών Μεταφορών και Ανταγωνιστικότητας, έθεσε με ερώτησή του στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διασφαλισθεί η ανάπτυξη βιώσιμων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έτσι ώστε να περιοριστούν ουσιαστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις οδικές μεταφορές που ευθύνονται για το 28% των συνολικών εκπομπών CO2 στην ΕΕ. Επιπλέον, μέσω της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, αναμένεται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας που ήδη αντιμετωπίζει πίεση από τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη βέβαια αφορά στην αυτονομία της μπαταρίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνολογίας που να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την επαναφόρτιση των μπαταριών, κάτι που μπορεί μέχρι και να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση αυτών των οχημάτων.
"Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των μεταφορών έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, με ποσοστό που αγγίζει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 24% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών για φιλικότερες προς το περιβάλλον μεταφορές είναι επίσης γεγονός. Μένει να τις αξιοποιήσουμε και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας για να αναδειχθεί η ΕΕ ακόμα μια φορά πρωτοπόρος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος", δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ