Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι πνευμονικές νόσοι αποτελούν βασικό αίτιο θανάτου και ασθένειας στην Ευρώπη


Αναγκαία η εντονότερη υποστήριξη της σχετικής επιστημονικής έρευνας από την ΕΕ
Διοργάνωση γεύματος εργασίας υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθ. κ. Ι.Α. Τσουκαλά
Με αφορμή το ότι το 2010 έχει ανακηρυχθεί «Έτος του Πνεύμονα» διοργανώθηκε χθες, Τρίτη, 13 Απριλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεύμα εργασίας με τίτλο «Έρευνα στην Πνευμονολογία», υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά και της φινλανδής Ευρωβουλευτού της Ομάδας των Πρασίνων, κας Satu Hassi. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιστημονική εταιρεία στο χώρο της Πνευμονολογίας.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες έρευνας του Αναπνευστικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των κλιματολογικών αλλαγών στον Πνεύμονα, προκειμένου η ευρωπαϊκή πολιτική να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το θέμα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αρκετοί Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρ. Επιτροπής, του Συμβουλίου και των εθνικών πνευμονολογικών εταιρειών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους Καθ. κ. Ν. Σιαφάκα, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ERS, Καθ. κ. S. Dahlen, Διευθυντή Ερευνών της ERS και την κα Patricia Reilly, μέλος του επιτελείου της νέας Επιτρόπου Έρευνας, κας M. Geoghegan-Quinn.
Οι πνευμονικές νόσοι αποτελούν βασικό αίτιο θανάτου και ασθένειας στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στις κοινωνίες και τα συστήματα περίθαλψης και θέτουν ουσιαστικούς περιορισμούς στην ευημερία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Εκτιμάται ότι το 2020 12 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, δηλ. το 20% του συνόλου των θανάτων, θα προκαλούνται από αναπνευστικές νόσους. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει σήμερα στο 7,5%. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2007), περίπου 1 δισ. άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, ρινίτιδα, κυστική ίνωση, σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο κτλ. Η συνολική οικονομική επιβάρυνση από τις παθήσεις αυτές φτάνει περίπου τα 102 δις ευρώ με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να συμβάλλει σχεδόν στο μισό αυτού του αριθμού, ακολουθούμενη από το άσθμα, την πνευμονία, τον καρκίνο του πνεύμονα και τη φυματίωση.
Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν κυρίως στην ανάγκη για αριστεία στην ευρωπαϊκή αναπνευστική έρευνα και στις αναγκαίες στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν σύγχρονες προκλήσεις που εντείνουν τις πνευμονολογικές παθήσεις, όπως ο γηράσκων πληθυσμός και η κακή ποιότητα του αέρα λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι αν και η ευρωπαϊκή έρευνα στον τομέα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία, η μετατροπή αυτής της έρευνας σε προϊόντα και θεραπείες πραγματοποιείται κυρίως από αμερικανικές εταιρείες που διαθέτουν την απαραίτητη ιδιωτική χρηματοδότηση.
Στην παρέμβασή του ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στην έρευνα των αναπνευστικών παθήσεων μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα στήριξης, και ιδίως το 8ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα, αλλά και τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας στην ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για την άσκηση πραγματικά κοινής πολιτικής στον τομέα της έρευνας, με την εμπέδωση του ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας ιδέα που προωθήθηκε σθεναρά από τον προηγούμενο Επίτροπο κ. Potocnik. «Θα με ικανοποιούσε ιδιαίτερα αν το επόμενο, 8ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα, παρείχε τους κατάλληλους μηχανισμούς, προκειμένου η διασυνοριακή ιατρική να γίνει πραγματικότητα για τα Ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των ερευνητικών δραστηριοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, με επικέντρωση στην Ερευνητική Αριστεία, ώστε η Ευρωπαϊκή έρευνα να κρατήσει τη θέση της στην παγκόσμια πρωτοπορία προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Πληροφορίες για τον εκδότη:
Σχετικά με το «Έτος 2010 του Πνεύμονα»
Ο γενικός στόχος του «Έτους του Πνεύμονα» είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υγεία των πνευμόνων και η προώθηση δράσης σε κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση των ασθενειών των πνευμόνων συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επενδύσεων σε βασική, κλινική και τη μεταγραφική έρευνα σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες σχετικά με Έτος του πνεύμονα http://alturl.com/p466
Περισσότερες πληροφορίες για τις παγκόσμιες δραστηριότητες σχετικά με Έτος του Πνεύμονα: www.2010yearofthelung.org

Σχετικά με την ERS
Η ERS (European Respiratory Society), είναι μια διεθνής ιατρική οργάνωση με περισσότερα από 9000 μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες που αντιπροσωπεύουν ιατρικούς και επιστημονικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα των αναπνευστικών νοσημάτων. Αποστολή της είναι η προαγωγή της υγείας των πνευμόνων μέσω της έρευνας, της ανταλλαγής γνώσεων, της ιατρικής και της δημόσιας εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.ersnet.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ