Τρίτη 20 Απριλίου 2010

«Βελτίωση του δυτικού και κεντρικού τμήματος V αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος Ν. Σερρών»,


Για δεύτερη φορά αρνείται να απαντήσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κ. Μπατζελή σε ό,τι αφορά το σημαντικότατο για τους αγρότες της περιοχής της Φυλλίδος Σερρών έργο της βελτιώσεως του εκεί αρδευτικού δικτύου. Ως γνωστόν, ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. του Νομού, κ. Ηλίας Πολατίδης είχε υποβάλει τον Ιανουάριο σχετική ερώτηση το Υπουργείο στην οποία τόνιζε ότι το έργο αν και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει. Τότε, η κ. Μπατζελή είχε απαντήσει γενικόλογα και αόριστα ότι το πρόγραμμα επανεξετάζεται και θα αναθεωρηθεί από την νέα κυβέρνηση. Ωστόσο όμως αμέσως μετά, το Υπουργείο ενέκρινε σημαντικές πιστώσεις για αρδευτικά έργα του εν λόγω προγράμματος ύψους 15,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ιωάννινα, Αξιός, Ηράκλειο κ.λπ.), χωρίς να περιλαμβάνεται η περιοχή της Φυλλίδος των Σερρών. Γι’ αυτό ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ επανυπέβαλε σχετική Ερώτηση στην οποία αφού επεσήμαινε το γεγονός, ερωτούσε την Υπουργό με ποια κριτήρια επελέγησαν οι χρηματοδοτήσεις των ανωτέρω έργων και όχι αυτή του αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος, το οποίο είναι ζωτικότατο για την επιβίωση του πολλαπλά δοκιμαζομένου αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.
Η απάντηση, δυστυχώς, ήταν και πάλι γενικόλογη, αόριστη και φυσικά δεν απαντά επί της ουσίας. Αναφέρει επί λέξει: «Το έργο «Βελτίωση του δυτικού και κεντρικού τμήματος V αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος Ν. Σερρών», έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ωστόσο, εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του ΠΑΑ, το σύνολο των Μέτρων του που αφορούν δημόσια έργα, συμπεριλαμβανομένων και των εγγειοβελτιωτικών έργων, είναι υπό εξέταση.
Οι εξαιρετικά περιορισμένοι διαθέσιμοι προς δέσμευση πόροι (κυρίως λόγω υψηλών ανειλημμένων υποχρεώσεων από τα προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης), επιβάλλουν την ιεράρχηση και τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων, στόχων και δράσεων του ΠΑΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο διαχειριστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στο Πρόγραμμα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του γεωργικού τομέα.
Οι απαιτούμενες προσαρμογές θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα με την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό διαδικασία Αναθεώρησης του Προγράμματος και τις κατάλληλες αναπροσαρμογές στο χρηματοδοτικό σχήμα και τις επιλέξιμες δράσεις των Μέτρων του ΠΑΑ».
Δηλαδή, πάλι οι ίδιες διαπιστώσεις (ασφαλώς και ξέρουμε ότι το έργο είναι εντεταγμένο στο πρόγραμμα), τα περίφημα «θα» του ΠΑΣΟΚ πού φαίνεται να τα έχουν μάθει καλά και οι νεότεροι του συγχωρεμένου Ανδρέα Παπανδρέου και οι συνήθεις αόριστες μεταθέσεις σε κάποιο αόριστο μέλλον!
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι, όπως προκύπτει από την απάντηση, η Φυλλίδα των Σερρών, δεν είναι ψηλά στην ιεράρχηση του Υπουργείου. Ας ελπίσουμε ότι εάν κάποτε το έργο υλοποιηθεί, θα υπάρχουν αγρότες στον Νομό! Ας το ελπίσουμε! Ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. πάντως θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ