Σάββατο 24 Απριλίου 2010

H Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τον εμπαιγμό των νέων αγροτών


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τον εμπαιγμό των νέων αγροτών με την οριστική απόφασή της να μειώσει την οικονομική ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης κατά 50% και πλέον από το αρχικό ποσό των 35 έως 40 χιλ. ευρώ, που επρόκειτο να λάβουν οι δικαιούχοι εγκεκριμένοι νέοι αγρότες του μέτρου 2.1 του Προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Είναι μάλιστα εκπληκτικό και συνάμα προκλητικό το γεγονός ότι, την παράνομη και άδικη αυτή απόφαση, η ηγεσία του ΥπΑΑ&Τ τη χαρακτηρίζει ως “έμπρακτη βούληση στήριξης των νέων αγροτών…”.
Πέρα, όμως, από αυτό, το αρμόδιο Υπουργείο, με νεότερες ανακοινώσεις του, προκαλεί τους νέους αγρότες με τη δήθεν στήριξή τους μέσα από τη διανομή δικαιωμάτων που προκύπτουν από την παρακράτηση κατά τη μεταβίβασή τους ακόμη και μεταξύ παραγωγών.
Με πρόσφατη απόφασή της, η κυβέρνηση φορολογεί με 30% και πραγματικούς αγρότες που μεταβιβάζουν τα δικαιώματά τους χωρίς γη και είχαν προγραμματίσει τις καλλιέργειές τους στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, το φθινόπωρο του 2009.
Στην προσπάθειά της, μάλιστα, να ωραιοποιήσει την απόφαση αυτή, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι θα διανείμει τα δικαιώματα αυτά στους νέους αγρότες, τα όνειρα και τις ελπίδες των οποίων κυριολεκτικά συνέθλιψε με άλλη παράνομη πράξη, εκείνη της μείωσης του ‘’πριμ’’ πρώτης εγκατάστασης.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι υπάρχει διγλωσσία και λαϊκισμός από την ηγεσία του ΥπΑΑ&Τ, το οποίο, για ακόμη μία φορά, εν μέσω της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και εν μέσω της καλλιεργητικής χρονιάς, αιφνιδιάζει και εκπλήσσει αρνητικά τους παραγωγούς.
Εφόσον η Κυβέρνηση εμμένει στις αποφάσεις της αυτές και δεν επανέρχεται —και για τα δύο αυτά ζητήματα— στο πρότερο καθεστώς, ακόμη και σύμφωνα με τη δική της λογική, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με:
i. τη νομιμότητα της απόφασης μείωσης του αρχικού ποσού για το ‘’πριμ’’ πρώτης εγκατάστασης για τους, περίπου, 3.000 νέους αγρότες, που είχαν υπογράψει σχετική σύμβαση με την Ελληνική πολιτεία,
ii. το δίκαιο της φορολόγησης με 30% επαγγελματιών αγροτών που νόμιμα μεταβιβάζουν δικαιώματά τους χωρίς γη, και οι οποίοι μπορεί να είναι σε ηλικία και λίγο μεγαλύτεροι από 40 ετών, ενώ παράλληλα ανακοινώνεται ότι θα αναδιανεμηθούν τα δικαιώματα αυτά σε συναδέλφους τους κάτω των 40 ετών,
iii. το δίκαιο της κατανομής των δικαιωμάτων σε νέους αγρότες κάτω των 40 ετών, ενώ εξαιρούνται όσοι μπήκαν στη γεωργία ως νέοι αγρότες πριν από 1, 3 ή 5 χρόνια,
iv. το δίκαιο της φορολόγησης με 30% αγροτών που μεταβιβάζουν δικαιώματα χωρίς γη από το 2010 και μετά, ενώ δεν γίνεται το ίδιο με ετεροεπαγγελματίες, που ακολούθησαν την ίδια τακτική τις χρονιές αμέσως μετά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους το 2006,
v. τη διαφορά μεταξύ της περίπτωσης μεταβίβασης δικαιωμάτων από αγρότη που δεν έχει γη για να καλλιεργήσει και να παράγει, η οποία φορολογείται με 30%, από την περίπτωση —έστω και νέου— γεωργού, που έλαβε δικαιώματα από το παρακρατηθέν ποσό και ενεργοποιεί τα δικαιώματα αυτά με τον κωδικό 026, που, τελικά σημαίνει, πάλι, ότι δεν παράγει.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κατέθεσα σχετική ερώτηση στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία αναμένει έμπρακτη απάντηση προς τη σωστή κατεύθυνση ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ