Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ελευθέρων επαγγελματιών


Ερώτηση υπέβαλε προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετική με την υποχρεωτική ασφάλιση στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών των βιοτεχνών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται σε μικρές πληθυσμιακά περιοχές. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 3050/02, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν επαγγελματική, βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή 1.000 σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση των καταργηθέντων ταμείων ΤΕΒΕ και ΤΑΕ και νυν ΟΑΕΕ από 1/1/2003, εφ’ όσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών, που προέρχονται από εμπορική ή επαγγελματοβιοτεχνική δραστηριότητα, υπερβαίνει το 500πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Επίσης με το υπ’ αριθ. πρωτ.: Φ10035/27399/1094/16.1.09 διευκρινιστικό έγγραφο του Τμήματος Ελευθέρων Επαγγελματιών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου σας (πρώην Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας) προς τον ΟΑΕΕ εκφράζεται η άποψη ότι για τους ανωτέρω επαγγελματίες, η δραστηριότητα των οποίων επεκτείνεται σε περιοχές πέραν της δηλωθείσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η δηλωθείσα έδρα αλλά η δυνατότητα πραγματικής ασκήσεως της δραστηριότητος.
Ο ΟΑΕΕ ερμηνεύοντας κατά το δοκούν (προφανώς για λόγους υστερήσεως εσόδων) τα παραπάνω εκδίδει την υπ’ αριθμ. 113/09 εγκύκλιο με την οποία υποχρεώνει το σύνολο σχεδόν των αναφερομένων κατηγοριών επαγγελματιών σε ασφάλιση σ’ αυτόν από 1/11/09. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως αδικεί τους επαγγελματίες που είναι μόνιμοι κάτοικοι μικρών πληθυσμιακά περιοχών και έχουν δηλωμένη έδρα τον τόπο τους. Οι κάτοικοι επαγγελματίες των μικρών αυτών περιοχών (χωριά κ.λπ.) έχουν μειονεκτήματα έναντι των μεγάλων σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες, εφορίες κ.λπ. Το μοναδικό τους πλεονέκτημα είναι η προαιρετική τους ασφάλιση. Ο ΟΑΕΕ όμως αδιαφορεί για το αν ο τόπος κατοικίας ταυτίζεται με τον τόπο δηλώσεως της επαγγελματικής έδρας και δεν αποδέχεται τις σχετικές βεβαιώσεις των Δήμων για την πραγματική έδρα κατοικίας. Όπως λοιπόν είναι ευνόητο η υποχρεωτική ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ αναγκάζει πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν το επιτήδευμα ή να φύγουν προς τις μεγάλες πόλεις.
Μείζον αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πληθυσμιακή, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική συρρίκνωση πολλών περιοχών της περιφέρειας. Η ελληνική ενδοχώρα αποδυναμώνεται παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις όλων των τελευταίων κυβερνήσεων (ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.) για περιφερειακή ανάπτυξη.
Συνεπώς
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η λήψη μέτρων έτσι ώστε να δοθεί ένα επί πλέον κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες μικρών πληθυσμιακά περιοχών για άσκηση επιτηδεύματος και μ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχυθεί οικονομικά και κοινωνικά η χειμαζομένη ελληνική περιφέρεια;
2. Κατά πόσον είναι νόμιμη η αυτεπάγγελτη υποχρεωτική ασφάλιση των ανωτέρω ελευθέρων επαγγελματιών από τον ΟΑΕΕ;
3. Γιατί δεν ισχύει η προαιρετική ασφάλιση στις περιπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών που η ταύτιση έδρας και δραστηριότητος είναι πραγματική και όχι εικονική;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ