Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για το Φορολογικό Νομοσχέδιο


Έφτασαν μόλις 6 μήνες για να κατορθώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , αφού έχασε πολύτιμο χρόνο ανακυκλώνοντας διεθνώς το δημοσιονομικό πρόβλημα και πλήττοντας την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας , να δανείζεται με υψηλότοκα δάνεια και να πανηγυρίζει όταν πριν 1 χρόνο κατηγορούσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. που δανείζονταν με φυσιολογικά δάνεια .
Σ’ αυτό το σημείο φτάσαμε δυστυχώς μέσα από μια αλυσίδα παλινωδιών και λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης που έβαλαν τη χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων .
Τα υψηλότοκα αυτά δάνεια τα χρεώνετε στους πολίτες, όπου με την εισοδηματική και φορολογική σας πολιτική, επιδεινώνετε την οικονομική τους κατάσταση, δημιουργώντας πλέον συνθήκες παγώματος της αγοράς και συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος .
Οι αυξήσεις φωτιά στους φόρους των καυσίμων , καθώς και στους συντελεστές Φ.Π.Α. , η επιβολή φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα , οι μειώσεις επιδομάτων , οι περικοπές δώρων , το πάγωμα των συντάξεων , η φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού επιτείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση , στεγνώνει την αγορά και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα .
Ιδού τα αποτελέσματα της πολιτικής σας:
1) Αύξηση του πληθωρισμού , πολλαπλάσια από πέρυσι εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης των καυσίμων . Είμαστε δεύτεροι σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της αμόλυβδης από εικοστοί που ήμασταν πέρυσι .
2) Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής .
3) Αύξηση των εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών .
4) Αύξηση της ανεργίας με ταχύ ρυθμό που δημιουργεί απόγνωση σε νέους, γυναίκες, με τις ομαδικές απολύσεις που γίνονται .
Και έρχεστε τώρα να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στους πολίτες με ένα φορολογικό νομοσχέδιο που χτυπά:
1) Τους μικρομεσαίους που όχι μόνο με τα μέτρα που παίρνετε πλήττετε την επιχειρηματικότητα και διώχνετε τις επενδύσεις , αλλά δημιουργείτε και τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων από τον τόπο μας . Γιατί να επενδύσει κάποιος στην Μακεδονία και την Θράκη με φορολογικούς συντελεστές της τάξης των 40% όταν στην γειτονική Βουλγαρία ή σε άλλα γειτονικά κράτη ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% ;
2) Επιβάλλετε τεκμήρια διαβίωσης , βάζοντας τορπίλη στα θεμέλια της οικοδομής με την επιβολή <<πόθεν έσχες >> για την πρώτη κατοικία και θεωρείτε τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και η συνολική δαπάνη που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος για να αγοράσει πρώτη κατοικία . Επιπλέον θα θεωρείται τεκμήριο και η δαπάνη εξόφλησης τοκοχρεολυτικών δόσεων στεγαστικού δανείου το οποίο ελήφθη για την απόκτηση πρώτης κατοικίας . Και το ποιο τραγικό , εάν οι γονείς παραχωρήσουν δωρεάν σπίτια που τους ανήκουν στα παιδιά τους προκειμένου να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες τους π.χ. σε φοιτητές ή σε υπερήλικες γονείς τους συνταξιούχους , κινδυνεύουν να βρεθούν φορολογούμενοι για ποσά εισοδημάτων που δεν έχουν .
Δηλαδή ο άνεργος φοιτητής θα αναγκαστεί επειδή βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης , από το δωρεάν σπίτι , το αυτοκίνητο και το ατομικό τεκμήριο να πληρώσει φόρο . Έτσι πλήττεται και η κτηματαγορά γιατί γύρω από τα ακίνητα δραστηριοποιούνται πάνω από 150 επαγγελματικοί κλάδοι .
Τα νομοσχέδιο θα δώσει καίριο χτύπημα με :
1) Την επιβολή τεκμαρτού φόρου ιδιοκατοίκησης
2) Την κατάργηση της απαλλαγής από <<το πόθεν έσχες >> για την πρώτη κατοικία
3) Την ήδη νομοθετημένη επαναφορά καταργημένων φόρων , όπως των φόρων δωρεών , γονικών παροχών , κληρονομιών .
Με λίγα λόγια συντρίβετε τους ανθρώπους που επέλεξαν με τις οικονομίες τους να αποκτήσουν ένα ακίνητο , μια κατοικία .
Καταργείται μεταξύ άλλων την αυτοτελή φορολόγηση για τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλονται σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , των Σωμάτων Ασφαλείας , της Πυροσβεστικής , του Λιμενικού για πραγματικά άκρως επικίνδυνα επαγγέλματα ( όπως πτητικό Π.Α., πυροτεχνουργών , δυτών, καταδυτών , ναρκαλιευτών , αλεξιπτωτιστών κ.λ.π.)
Πιστεύουμε ότι είναι λάθος μήνυμα στην κοινωνία η αντιμετώπιση με αυτόν τον τρόπο των επαγγελμάτων αυτών που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνα , αλλά ταυτόχρονα απαραίτητα για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια .
Απογοητεύουμε όλους όσους ασκούν αυτά τα επαγγέλματα ενώ παράλληλα , ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση όσοι έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό .
Και σε μια εποχή που αναζητούμε επιμόνως δάνεια και περιορίζουμε τις δαπάνες, παραλαμβάνουμε υποβρύχιο που γέρνει και μας υποδεικνύουν να το πουλήσουμε, σπαταλώντας τα χρήματα του ελληνικού λαού και παραγγέλνουμε και άλλα δύο με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος , πληρώνοντας γενναίες προκαταβολές .
Αυτές είναι οι πράξεις σας , σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας .
Με την φορολογική πολιτική σας εισάγετε αντί-αναπτυξιακά μέτρα που βυθίζουν την οικονομία σε διαρκή ύφεση . Πλήττετε την ψυχολογία της αγοράς η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της .
Η καταιγίδα μέτρων μόνο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα πολλαπλασιάζει τους φόβους για το αύριο και αναστέλλει την διάθεση του επιχειρηματικού ρίσκου .
Εάν κάνετε μια βόλτα στην αγορά θα διαπιστώσετε την απογοήτευση των εμπόρων , των βιοτεχνών , των επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ανοίξει τεφτέρια, όπως παλιά με τους καταναλωτές .
Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες αρχές ώστε να ανταποκρίνεται στο αίτημα των πολιτών και των επιχειρήσεων που επιζητούν ένα σύστημα φορολόγησης κοινωνικά δίκαιο , απλό . κατανοητό , διαφανές , με αναπτυξιακά κριτήρια , που θα διακρίνεται για τη σταθερότητα , θα είναι ανταγωνιστικό , θα συμβάλλει στην ίση κοινωνική μεταχείριση , θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα .
Τέτοιες αρχές δεν έχει αυτό το νομοσχέδιο .
Γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ